Spelmansdag till minnet av Edvin

Osby I år är det stora dragplåstret visdiktaren Mats Paulson, känd för bland annat melodier som \"Visa vid vindens ängar\" och \"Barfotavisan\".
Osby • Publicerad 10 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Inför spelmansdagen på Örkeneds Hembygdsgård i Lönsboda. Foto: Mattias Bolin
Inför spelmansdagen på Örkeneds Hembygdsgård i Lönsboda. Foto: Mattias Bolin

I år är det stora dragplåstret visdiktaren Mats Paulson, känd för bland annat melodier som "Visa vid vindens ängar" och "Barfotavisan". Mats Paulson har varit aktiv i nästan 50 år.Spelmansdagen, som anordnas av Örkeneds Hembygdsförening, började som en hyllning till den framlidne spelmannen Edvin Stjärnkvist 1995. Samma år som han dog.- Det var för att minnas Edvin, och det kom mycket mer folk än vi trodde, säger Lasse Arvidsson, hembygdsföreningen.

Det är svårt att sia om hur många besökare som kommer på söndag. Vädret spelar en viss roll, menar Tore Gunnarsson, som också är aktiv i föreningen.- Blir det regn så flyttar vi till Folkets Park. Vi tar beslutet klockan nio på söndag morgon, säger Tore. Men de hoppas på uppehåll så att de kan vara i parken på hembygdsgården som planerat.- Det är en mycket fin Göingemiljö i parken, säger Tore. Spelmansdagen brukar locka folk från Blekinge, Skåne och Småland, och trots ovissa väderprognoser uppskattar Lasse Arvidsson besökarantalet:- Det kan komma allt från 500 till 900 besökare. Det året Kicki Danielsson uppträdde kom det nästan 1 400 människor, säger han. Förutom Mats Paulson står bland andra Tunnbybälgarna, Nöjeskompaniet och Listergänget på programmet. Men det blir även allsång. Klockan 15.15 sjungs "Vårt Göingeland" gemensamt.- Den är att betrakta som Göinges egen nationalsång, säger Tore Gunnarsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.