Striden går vidare om vindkraftsbygge

Hässleholm Frågan om företaget Billyvind AB ska få bygga ett 150 meter högt vindkraftverk på en fastighet som ligger mellan Vinslöv och Sörby, blir nu en fråga för Mark- och miljödomstolen.
Hässleholm • Publicerad 10 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Frågan om företaget Billyvind AB ska få bygga ett 150 meter högt vindkraftverk på en fastighet som ligger mellan Vinslöv och Sörby, blir nu en fråga för Mark- och miljödomstolen.I november 2006 avslog byggnadsnämnden i Hässleholm företagets ansökan om bygglov för ett vindkraftverk på fastigheten Sörby 25:36.Nämnden gjorde bedömningen att en sådan vindkraftsanläggning skulle få en alltför stor inverkan på omgivningen eftersom fastigheten ligger i ett småskaligt landskap uppdelat på relativt små skiften/fastigheter.Beslutet överklagades till Länsstyrelsen i maj 2007 som då upphävde byggnadsnämndens beslut och återvisade ärendet till byggnadsnämnden. Nämnden överklagade då vidare men fick avslag från Länsrätten. Dessutom beviljade vare sig Kammarrätt eller Regeringsrätt kommunen något prövningstillstånd.Kommunens byggnadsnämnd fick göra en ny prövning, enligt Länsstyrelsen.Det beslut som byggnadsnämnden då kom fram till, först i april 2011, var att inte bevilja bygglov för uppförande av ett vindkraftverk.Detta beslut överklagade företaget Billyvind åter till Länsstyrelsen. Man menade att ärendet redan var grundligt prövat av högre instanser. Miljödomstolen hade då redan prövat ärendet efter ett föreläggande från miljönämnden i kommunen. Billyvind skrev också i sitt överklagande att man ville att Länsstyrelsen skulle bevilja bygglov och inte återvisa det till byggnadsnämnden i kommunen "då risk föreligger att nämnden på nytt förhalar ärendet".Länsstyrelsen beslöt därför i juli 2011 att åter överklaga byggnadsnämndens beslut och bevilja bygglov för uppförande av ett vindkraftverk på den aktuella fastigheten.Nu har byggnadsnämnden i Hässleholm överklagat Länsstyrelsens bygglov till mark- och miljödomstolen.I överklagandet begär man dessutom anstånd till den 26 augusti med att komplettera överklagandet och utveckla sin talan.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.