ledare Ibland går satiren varvet runt.
Publicerad 11 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Ibland går satiren varvet runt. Parodin blir parodi på parodi. Sketchen och kupletten "Allt är bögarnas fel" från humorprogrammet Grotesco är en rolig drift med hur vissa moralkonservativa element tenderar att skylla allt, även helt orelaterade problem, på förekomsten av samkönade förhållanden. Världskrig, budgetunderskott, naturkatastrofer: allt är enligt Henrik Dorsins frikyrkopastor bögarnas fel. Sketchen är både det kanske roligaste och tydligaste exemplet på det absurda i den typen av tänkande: de yviga gesterna och grovkorniga skämten är också helt i enlighet med svensk humortradition. Dessutom är kupletten mycket populär även inom hbtq-kulturen, åtminstone hos de som har humor... Därför var det riktigt skoj att Allt är bögarnas fel uppfördes i tisdagens upplaga av Allsång på Skansen. Eller? Någon kände sig kränkt å en väns vägnar och anmälde sketchen till justitiekanslern. Nej, jag skojar tyvärr inte. Den här gången heller... Det absurda i att någon läser sketchen som kränkande mot homosexuella är ett tecken på att den politiska korrektheten än en gång har gått över i lomhördhet för det satiriska uttrycket. Humor och satir ska till varje pris få vara sin egen enhet och fredad ifrån kränkthetskultur och offerkofteri som förhindrar en sund samhällsdebatt. Om man inte förstår satir kan man be någon förklara det roliga innan man springer till justitiekanslern. Det finns säkert en bög därute som fattat skämtet som kan förklara... @Byli.8.init:Martina Jarminder

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.