Fotbollsskola med inspiration av eliten

Sport Det är en dag kvar till att fotbolls-VM ska avgöras.
Sport • Publicerad 11 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Gänget.
Gänget.

Det är en dag kvar till att fotbolls-VM ska avgöras. Veckans träningsuppladdning har varit medvetet varierad dag för dag. Det är inte ofta VM avgörs. Eller om vi ska vara lite mer precisa och tydliga: Vinslövsmästerskapen för de unga. – Alla möter alla. Det är ju roligt för dem, säger Hans Franzén, ungdomsansvarig i styrelsen i Vinslövs IF och blickar ut över planen där ungdomarna spelar tvåmål.

Landslagets fotbollsskola i Vinslöv som pågått hela veckan går ut på att sporra ungdomarna lite extra till att vilja stanna kvar inom fotbollen. Sommarskolan är ett träningsläger för pojkar och flickor i åldern 6-12 och arrangeras av klubben Vinslövs IF. På de gröna sommarplanerna, fortfarande småfuttiga efter de korta skurar som växelvis droppar ner, turas fotbollsbarnen om att passa bollen till varandra med de äldre elitspelarna i Kristianstads DFF. De är på plats för att inspirera och visa att ingenting är omöjligt. – Det är viktigt för tjejerna att träffa oss som förebilder, säger Margret Lara Vidarsdottir, till vardags spelare i Kristianstads DFF. – De är intresserade av hur vi tränar och äter. Det är bra om vi kan hjälpa till, säger hon med ett isländskt leende. – Det är roligt. Jag har lärt mig finter, berättar snart elvaåriga Emma Hansson från Vinslövs IF. – Det är roligt att vara här hela dagen. Vi får träna mycket mer, säger hennes träningskamrat Johanna Jonsson, 12 år.

Har du lärt dig något nytt i veckan?– Att skjuta bättre och finta. Man lär sig ganska mycket, säger hon med ett leende som skvallrar om att hon gärna rör sig ut på planen igen. – Vi vill få dem att hitta känslan. Visa att de kan komma långt med fotbollen, berättar en av de andra KDFF-spelarna, Mia Carlsson. Vid sidan av står ungdomstränare Hans Franzén.

Ni kör tre pass om dagen. Ingen risk att ni kör slut på ungarna? – Det är mycket lek och mycket spel. Minst en tredjedel av tiden spelar vi. Det märks kanske lite på eftermiddagarna, men de brinner för det, säger han apropå att de kan känna av att det är flera pass om dagen. Vissa av de tjejer som deltar i fotbollsskolan kommer att få agera maskotar och bollkallar under KDFF:s hemmamatch mot Djurgården på söndag.

Hans Franzén och hans tränarkollega Ola Magnusson, ser att antalet tjejer som fortsätter spela fotboll efter 13-14-årsåldern minskar i klubben: – Där sjunker det, säger Hans. Upp till åldersklassen födda 1994 menar de att det finns en bra stomme. – Men sen ser det helt dött ut, säger Ola Magnusson. Det här innebär att det finns ett stort glapp av duktiga fotbollstjejer mellan åldersgruppen kring 15-16 år och A-laget. – I en småklubb är det kännbart, menar Magnusson. – Så de behöver idoler, förebilder.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.