Rikskrim med i jakten på ligan

Broby Rättegången mot Gubbligan fortsatte på onsdagen och flera poliser hördes som vittnen.
Publicerad 11 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Tommy Börjesson var spaningsledare när Gubbligan kartlades.
Tommy Börjesson var spaningsledare när Gubbligan kartlades.

Rättegången mot Gubbligan fortsatte på onsdagen och flera poliser hördes som vittnen.

Det var efter bankrånet i Broby förra året som polisen fick upp ögonen för de tre männen.Flyktbilen hittades i skogarna norr om Glimåkra och samtidigt hade en bilist noterat registreringsnumret på en bil som kört på ett hetsigt sätt vid tidpunkten för rånet. Bilen visade sig tillhöra 70-åringen från Malmö, som nu benämns som Sprängaren.

70-åringen har ett tungt kriminellt förflutet och har bland annat avtjänat flera år i fängelse för grovt rån i Danmark.Polisen fick rätt att avlyssna 70-åringens telefon, vilket snabbt ledde till Nisse Pistol och inom några veckor hade även 52-åringen länkats till gruppen.– Vi valde att fokusera på individer, inte företeelser, säger Tommy Börjesson som utsågs till spaningsledare för spaningsgruppen.Han beskriver uppdraget som det största han gjort under sin poliskarriär. Särskilt glad är han över att polisområdet själv fick ha ansvar för utredningen.

Kristianstadspolisen samarbetade med Rikskrim och fick på så sätt tillgång till Polis-Sveriges samtliga resurser. Nationella insatsstyrkan och piketenheter från Skåne, Västra Götaland och Stockholm deltog i arbetet och förutom polisens egen helikopterverksamhet medverkade Kustbevakningen med bland annat flygfotografering. Även Skånepolisens tekniker utförde ett stort arbete.Poliserna kunde ta till de resurser som behövdes.– Stundtals kändes det nästan obegränsat, säger Tommy Börjesson.Spaningsgruppen fick även möjlighet att använda sig av buggningsutrustning och telefonavlyssning.Arbetet bar frukt, även om det blev en hel del vändningar under resans gång.– Det var mycket som hände och som tvingades oss att byta inriktning. Vi hade också ett nära samarbete med chefsåklagare Pär Andersson. Han har följt oss hela vägen, säger Börjesson.

Polisen var männen i hasorna under tre månaders tid hösten 2010När Nisse Pistol talade i rätten på tisdagen nämnde han sin polisnoja. Han såg poliser överallt och upplevde att han hade Rikskrim och Nationella insatsstyrkan efter sig.Det hade han också.Stundtals tog polisen till smått raffinerade metoder och uppfinningsrikedomen var stor. Spaningsledningen lyckades bland annat hyra ett hus granne med den misstänkte 70-åringens sommarstuga och bedrev spaning därifrån.

Under arbetet hittades en gömma med sprängmedel.Den grävdes upp och platsen doldes sedan med fyra ton sockerbetor och ett jakttorn för att få det att se ut som om jägare lagt ut foder åt djuren inför jaktAllt i syfte för att köpa tid innan de misstänkta märkte att gömman var avslöjad.

Ett par hyrbilar som ligan använde buggades också, men Tommy Börjesson vill inte avslöja hur polisen fick in avlyssningsutrustningen i fordonen.– Inte just nu, men jag återkommer gärna, säger han till tidningen i en paus under förhandlingarna i Malmö.Trion som utgör Gubbligan greps strax före jul.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.