Skåne kan få polishelikopter igen

Malmö Rikspolisstyrelsen föreslår i en utredning att den helikopter som nu är stationerad utanför Östersund i Jämtland ska flyttas till Skåne.
Malmö • Publicerad 12 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Det har inte funnits någon polishelikopter stationerad i Skåne sedan våren 2007. Arkivbild
Det har inte funnits någon polishelikopter stationerad i Skåne sedan våren 2007. Arkivbild

Rikspolisstyrelsen föreslår i en utredning att den helikopter som nu är stationerad utanför Östersund i Jämtland ska flyttas till Skåne.

- Vi tillstyrker förslaget, säger Hans Järvestam, tf chef för länsoperativa avdelningen vid Skånepolisen, och den som skriver remissvaret.Remissvaren ska vara inne vid månadsskiftet och rikspolischefen väntas fatta beslut under hösten. Men en avveckling i Jämtland och överflyttning till Skåne tar sedan troligen något år om beslutet blir detta.- Frågan har dragits i långbänk och även utretts tidigare så vi får väl se, konstaterar Hans Järvestam.

Det har inte funnits någon polishelikopter stationerad i Skåne sedan våren 2007.Då störtade en av de båda Göteborgsbaserade helikoptrarna under en övning, då piloten omkom, och därefter överfördes Skånes helikopter dit.Totalt har polisen nu sex helikoptrar. Utöver de båda i Göteborg finns två i Stockholm, en alltså i Jämtland och en i Boden i Norrbotten.Rikspolisstyrelsen föreslår inte någon återgång till sju helikoptrar, en ny kostar cirka 50 miljoner kronor, utan i stället en omgruppering. Behovet anses då större i Skåne än i Jämtland där det samtidigt föreslås inhyrning av en räddningshelikopter. Det innebär lägre kostnader samtidigt som kapaciteten att söka försvunna i fjällvärlden kan upprätthållas. Men protester hörs redan i Jämtland.- Vi delar uppfattningen att vi har större behov av helikoptern i och med att Skåne är ett händelserikt län, och vi kan även hjälpa till i Blekinge, Kronoberg och södra Halland, säger Hans Järvestam.

Polishelikoptrarna används exempelvis vid grova rån, försvinnanden och miljöutsläpp men även i samband med utredning av andra grova brott och under demonstrationer. Beslut om helikopterinsats fattas av rikskriminalen.Flygtiden från Göteborg till Skåne är i bästa fall omkring 45 minuter, och tiden kan vara avgörande i akuta lägen.- Sedan spelar även vädersituationen in, det kan vara omöjligt att lyfta från Göteborg samtidigt som vi har bra flygväder, säger Hans Järvestam.Den tidigare skånska helikoptern hade sin bas på Sturup och det är den plats som åter förespråkas av Skånepolisen.- Men det kan behövas viss upprustning där och säkerhetsaspekterna måste ses över, säger Hans Järvestam.

Lars Johansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.