Vårt beroende av ekonomisk tillväxt

ledare Världen upplever just nu en allvarlig ekonomisk kris.
Publicerad 12 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Världen upplever just nu en allvarlig ekonomisk kris. I värsta fall kastas vi tillbaks i en djup lågkonjunktur. Kännetecknande för lågkonjunkturer är att tillväxten är liten eller ingen alls och att vi får en ekonomisk tillbakagång. Länder med ingen eller låg tillväxt är det som för närvarande krisar som allra mest, länder som Grekland, Irland och USA för att ta några. Om de inte får i gång tillväxten växer arbetslösheten, blir människor fattigare och urholkas välfärdssystemen. Var så säker på att även möjligheten att bedriva miljöpolitik försvagas eftersom miljöinsatser ofta har ett högt ekonomiskt pris.Jag hävdar inte att ekonomiskt tillväxt är något vi skall sträva efter till varje pris. Naturresurserna kan bara exploateras till en viss gräns, sedan tar de slut. Vad gäller oljan närmar vi oss den gränsen. Men om vi inte kan skapa eller tror på evig ekonomisk tillväxt måste vi också organisera samhället annorlunda så att livet blir drägligt även när ekonomin utvecklas dåligt. Jag vet att det är lite att svära i kyrkan, men en väg är att göra import dyrare eller begränsa den, så att pengar inte i samma utsträckning som i dag rinner ut ur landet. Att bli mer självförsörjande på energi och mat skulle kunna göra oss lite mindre tillväxtberoende.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.