”Skånes vackraste skola”

Hässleholm På utsidan ser den inte så märkvärdig ut.
Hässleholm • Publicerad 13 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021

På utsidan ser den inte så märkvärdig ut. En vackert grå tvåvåningsbyggnad som liknar just en skolbyggnad.

Men när man kommer in i entréhallen är det som att komma in i värsta hotellobbyn. Stort och ljust, och högt i tak.- Det här blir elevernas uppehållsrum med kafé och kiosk, berättar rektor Paul Szabo.I taket hänger ljusa konstfigurer av Zaida Thorgren och man har direkt utsikt genom en stor glasvägg ut mot baksidans amfiteater och grönklädda kulle. Det fattas bara en stor kristallkrona i taket så hade det kunnat vara Sheraton.

Öppenhet präglar inomhusmiljön. Klassrum, personalrum och administrationslokalerna är inte stängda lådor. I stället byggda med öppna glasytor så att "hotellgästerna", eleverna och lärarna, kan se varandra.- Här finns inga dolda utrymmen, allt är öppet och mycket ljust, menar Paul Szabo som också är nöjd med materialval.Trädetaljer i ek, klinkers på golven, parkettgolv i träslöjdssalen och den allra senaste och bästa tekniken i salarnas utrustning.

I hemkunskapssalen kan eleverna, förutom att lära sig laga mat, också se hur mycket el det går åt när de lagar maten.På entréplanet ligger skolans kontor, personalrum och salar för de praktiska ämnena. På andra plan salar för de teoretiska ämnena och elevskåpen.

Totalt 20 klassrum och ett stort antal grupprum i anslutning till varje klassrum. Teorisalarna har 30 platser och de praktiska salarna 20-24 platser.Förflyttar man sig från entrén rakt igenom byggnaden hamnar man i ett lika luftigt och ljust område.

Här är skolans bibliotek placerat bakom stora glasytor och ytterväggen i glas ger en lika vacker utsikt som från entrén.Paul är också nöjd med färgskalan i huset som utgått ifrån de fyra elementen, jord, eld, vatten och luft. Färgerna återspeglas i de olika rummens funktioner och återkommer på elevskåpen.- Elever och personal kan känna sig privilegierade över att få arbeta i en sådan här härlig miljö, avslutar Paul Szabo.I dag invigs den nya skolbyggnaden på Västerskolan. Sedan fortsätter arbetet med skolan. Redan i höst ska en multihall för skoltid och fritid stå klar. Skolans sporthall ska renoveras och några dåliga skolbyggnader ska rivas för att i stället bli lek- och grönområde.

Paul menar att det nog tar ett par år till innan hela Västerskolan har fått ett nytt utseende. Men det är på tiden att den 45 år gamla skolan blir uppdaterad.Framtidens "hotellgästerna" lär bli glada.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.