Förolämpa aldrig en lieman

Broby Temat för söndagens tillställning i Brobys hembygdspark var \"Jordbruk förr och nu\".
Publicerad 14 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Karl-Lennart Svensson i mitten visade besökarna hur man hanterar en lie. Att låna ut verktyget var dock inte aktuellt under arrangemanget i Broby hembygdsgård. Foto: Markus Danielsson
Karl-Lennart Svensson i mitten visade besökarna hur man hanterar en lie. Att låna ut verktyget var dock inte aktuellt under arrangemanget i Broby hembygdsgård. Foto: Markus Danielsson

Temat för söndagens tillställning i Brobys hembygdspark var "Jordbruk förr och nu". Den som tog sig till parken kunde strosa omkring i den natursköna miljön och ta sig en närmare titt på såväl nya som betydligt äldre varianter av jordbruksredskap av olika slag.

Sven Jensén från arrangerande Göinge hembygdsförening tog sig tid att guida Norra Skånes utsände runt hela området.- Traktorerna som står härborta kommer från flera olika privatpersoner som har kommit hit med dem, sa Sven Jensén inledningsvis och stannade till framför raden av traktorer precis innanför hembygdsparkens entré. En av traktorutställarna heter Tommy Olsson. Han hade kommit till arrangemanget med två av sina traktorer.- Totalt har jag tio traktorer hemma i Sibbhult. Det som är tråkigt med det här är att Volvo har slutat att tillverka reservdelar till de här gamla traktorerna. Det har ingen av de andra stora tillverkarna i världen gjort, sa Tommy Olsson och nämnde flera välkända traktormärken. Sven Jensén å sin sida fortsatte med att berätta om att många av de äldre svenska traktorerna försvann till de baltiska staterna på 1990-talet.- När Sovjetunionen föll behövdes det många traktorer i baltländerna. Då köpte de många gamla svenska traktorer härifrån.

I en annan del av hembygdsparken höll liemannen Karl-Lennart Svensson till. Han visade publiken hur det går till att slå gräset med en gammal hederlig lie. Att låna ut lien till någon av besökarna gick emellertid inte för sig. En herre som försökte just detta blev vänligen men bestämt avvisad av Karl-Lennart Svensson.- Är du inte klok? Att fråga en lieman om man får låna hans lie är ju lika oförskämt som att fråga om man får ligga med hans fru, sa Karl-Lennart Svensson med glimten i ögat till den framfusige besökaren.

För att på allvar sätta Karl-Lennart Svenssons gammaldags arbete i riktig kontrast till dagens maskiner hade hembygdsföreningen även tagit dit en hypermodern slåttermaskin.- Den kostar omkring 300 000 kronor men är väldigt effektiv eftersom den har flera parallella maskiner, berättade Sven Jensén.Tanken är också att det här arrangemanget ska återvända till hembygdsparken även i framtiden.- Det blir antingen varje eller vartannat år i någon form, förkunnade Sven Jensén.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.