Här gömdes kilovis sprängmedel

Hässleholm Det är små vägar som leder fram till Sprängarens stuga, men polisavspärrningarna kring fastigheten avslöjar att vi kommit rätt.
Hässleholm • Publicerad 15 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
70-åringen har brukat stugan i Tjörnarp i flera år och köpte den slutligen av ägaren
70-åringen har brukat stugan i Tjörnarp i flera år och köpte den slutligen av ägaren

Det är små vägar som leder fram till Sprängarens stuga, men polisavspärrningarna kring fastigheten avslöjar att vi kommit rätt.Naturtomten är stor, uppskattningsvis fyra-femtusen kvadratmeter, och flera mindre byggnader finns på området: en lekstuga, två förråd samt ett garage.

Stugan brukas av 70-åringen, som alltså sitter häktad misstänkt för fem rån och förberedelse till ytterligare fyra. Han ska också ha skjutit med automatvapen mot polis enligt åtalet.Mannen har suttit i polisens förvar sedan december i fjol då han, Nisse Pistol (64-årige Jan Nilsson) och den misstänkte 52-åringen i Gubbligan greps.

Sprängarens stuga ligger bortom synhåll för de flesta ögon, även om det finns ett par sommarstugor i närheten.En skamfilad piratflagga är hissad och på huset sitter en varningsskylt för en hund. Angripna besökare uppmanas att ligga still tills hjälp anländer.I rätten har männens förvarare hävdat att de tre misstänkta inte alls utgör någon Gubbliga. De är bekanta som kände varandra sedan årtionden och det är bland annat deras gemensamma intresse för hundar som förenar dem.

Tomten i Tjörnarp gränsar till ett skogsparti och den är som sagt stor. En mindre stegsamling ligger utslängd på marken där en parabol sitter fästad i en tall.En bänk vid en damm finns också på tomten som är generöst utsmyckad med diverse trädgårdskonst.

Enligt åklagaren var det i Nisse Pistols och Sprängarens stugor som rånen mot bankerna och guldsmedsaffären planerades.Nedgrävda på 70-åringens mark hittade polisen sprängämnesgömmor innehållande flera kilo sprängmedel, handgranater och ansiktsmasker. I ett stenröse fann spaningsgruppen också en Kalashnikov, som togs in och gjordes obrukbar, innan den åter lades tillbaka för att männen inte skulle ana oråd.

Men nu ligger stugan vid Tjörnarp kyrkby öde. En ensam nalle sitter i ett fönster och Nordisk kriminalkrönika från 1981 ligger kvar på verandan utanför lekstugan.Polisen har också lämnat platsen. Som tidningen tidigare berättat hyrde spaningsgruppen grannstugan för att lättare kunna bevaka 70-åringen. Efter att en sprängämnesgömma vittjats riggades ett jakttorn upp samtidigt som fyndplatsen täcktes med fyra ton betor. Allt för att få det att se ut som att det var en hängiven jägare, och inte undersökande polis, som varit i farten.

Varken Nisse Pistol eller Sprängaren har under den långa tiden i häktet avslöjat särskilt mycket.Ett av undantagen blev när Nisse Pistol i januari avslöjade att även han gömt sprängmedel vid sin stuga i Dalshult. Uppgifterna stämde och polisen hittade ytterligare flera kilo.Rättegången mot Gubbligan fortsätter i dag i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.