Unik Ubåt i parken

Hässleholm Det är Bjärnumsbon Birger Holmberg som lånat ut båten som han byggde på 1980-talet utan förlaga och helt efter eget huvud.
Hässleholm • Publicerad 15 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Huvudattraktionen på Teknikens dag på söndag: Birger Holmbergs egenhändigt konstruerade ubåt.
Huvudattraktionen på Teknikens dag på söndag: Birger Holmbergs egenhändigt konstruerade ubåt.

Det är Bjärnumsbon Birger Holmberg som lånat ut båten som han byggde på 1980-talet utan förlaga och helt efter eget huvud.- Vi är jätteglada över att kunna visa båten, den är helt unik konstaterar Östen Krantz i fornminnesföreningen som ägnade måndagsförmiddagen att tvätta båten med vatten och diskmedel.

Båten som väger 20 ton drogs med traktor på släp till Bjärnums hembygdspark i lördags.Transporten från familjen Holmbergs hem strax utanför Bjärnum tog hela dagen i anspråk. Att flytta ett så pass stort ekipage bjuder på sina speciella svårigheter med tanke på tyngd och höjd.- Vi kom inte under viadukten på gamla Malavägen utan var tvungna att köra om Mala, en omväg på en mil, berättar Alf Andersson som var med.Under veckan ska fornminnesföreningens folk bygga en ramp så att besökarna kan komma upp och ned i ubåten som är byggd i sex millimeter tjock stålplåt. Ubåten har inte varit varken i eller under vatten på många år, utan har dåsat i ett garage hemma hos Birger Holmberg.Men under en sommar i början av 1990-talet dök Birger och sonen Michael, som också hjälpt till med bygget, med båten i Åhus.

Birger har lånat ut ubåten till föreningen och den kommer att stå i parken tills vidare. Efter teknikens dag ska båten dock stå under tak. Teknikens dag på söndag pågår mellan klockan 12 och 17 i Bjärnums hembygdspark. Förutom Birger Holmbergs ubåt blir det bil ? och motorcykelutställning.- Vi ska också att köra både med stenkrossen och sågen, berättar Östen Krantz.Carl-Johan Bauler

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.