Årets kriminalkrönika bjuder på skånska brott

Hässleholm Titlarna på artiklarna i årets upplaga av Nordisk Kriminalkrönika kittlar fantasin.
Hässleholm • Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Titlarna på artiklarna i årets upplaga av Nordisk Kriminalkrönika kittlar fantasin. Eller vad sägs om "21-åring erkände liljekonvaljmordet", "Kanindansaren var inte handikappad" och "Kokain kom till gamla och döda i Göteborg".

Fallet från Hässleholms polisområde heter "Insider utlöste brutalt rån i Göinge" och skedde den 7 februari 2009. Artikeln är skriven av kriminalinspektör Göran Roslund.Vid 23-tiden den kvällen satt makarna som bor i Rävninge och tittade på TV i sin villa. Utanför låg ett tunt snötäcke, inne var det skönt i värmen.Plötsligt knackade det på dörren. När mannen öppnade stormade tre maskerade män in i hallen beväpnade med knivar. - Vi vet att du har mycket pengar hemma och dom vill vi ha.Rånarna försvann med bland annat kvinnans guldsmycken - och det blev dessa som gjorde att brottet senare kunde lösas.Polisen fick kännedom om att de skulle säljas någonstans i Malmö och lyckades lokalisera männens bil. I bagageutrymmet fanns smyckena.Samtliga inblandade dömdes till fängelse. Det visade sig att det var en före detta anställd hos den rånade mannen som tipsat gärningsmännen.Även tipsaren ställdes inför rätta och fälldes.

Under 2010 var det många som förfasades över vad som hände Emma från Kristianstad och detta fall finns också med i boken.Artikeln är skriven av kriminalinspektör Susanne Freij i Kristianstad.Texten inleds så här. "Den 6 november var en speciell dag för Emma. Hon hade uppkörningstid för körkort och hade äntligen tagit steget ut ur förhållandet med xx (pojkvännens namn). Emma kände sig starkare än någonsin. Vad hon inte visste var att hennes före detta pojkvän hade helt andra planer."

I årets upplaga av Nordisk kriminalkrönika finns även ett fall som handlar om fräcka åldringsbrott i Malmö ""Den kvinnliga bedragaren - en ny Lasse-Maja".En våldsam familjefejd som slutar med i mord i Malmö beskrivs också i "Många offer i Malmös kriminella familjefejd".

Emma hittades sönderslagen, skuren och knappt vid liv på Näsby fält i Kristianstad den 6 november 2009.Hennes trafiklärare hade ringt Emmas pappa när hon inte dök upp till uppkörningen.Gärningsmannen, Emmas före detta pojkvän, dömdes till tolv års fängelse för våldtäkt, människorov och försök till mord.Olaga hot och misshandel ansågs ingå i våldtäkten.Straffets längd sänktes på grund av att han inte fyllt 21 år vid gärningstillfället, men höjdes eftersom han tidigare fällts för misshandel, olaga hot och sexualbrott mot tidigare flickvänner.Tingsrätten ansåg att den dömde måste ha förstått att risken för att Emma kunde dö var mycket stor om han inte själv ringde ambulans. Han utförde inga livräddande insatser innan han lämnade henne.Emma har rehabiliterats i Hässleholm.

Tre män i 20-årsåldern dömdes till fängelse för rånet. Den ena fick fyra år.29-åringen, en före detta anställd till den rånade mannen, dömdes för anstiftan till ett års fängelse, men hovrätten lindrade senare domen.Vid rättegången hävdade männen att rånet inte var planerat.Tingsrätten köpte dock inte förklaring, bland annat eftersom männen maskerat och beväpnat sig. De hade även tejpat armar och ben för att inte lämna några DNA-spår. Paret attackerades omedelbart i dörröppningen och sprejades med pepparsprej i ögonen. Mannen knivskars också.Paret bakbands innan männen sökte igen huset.Senare tvingade rånarna med sig mannen till en uttagsautomat i Hästveda där närmare 40 000 kronor togs ut.Efter rånet bytte gärningsmännen bil och satte eld på kläderna. Allt för att sopa igen spåren efter sig. De kastade också en del av rånbytet.Männen dömdes också att betala 100 000 i skadestånd till paret.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.