Nybörjare med skolrutin

Osby De flesta känner redan varandra.
Osby • Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
kola 6
kola 6

De flesta känner redan varandra. Nästan alla har gått i förskoleklass. Och den klassen har hållit till bara ett stenkast från Örkneredsskolan. Men ändå är det lite spänning i luften när barnen ska börja skolan på riktigt.Vid skolans ingång står fyra tjejer som ska börja ettan men som inte verkar ha så många fjärilar i magen. De klättrar på staketet och ser sina jämnåriga kamrater komma till skolstarten.

En av dem, Linnea Cederqvist, säger att hon tycker att det ska bli roligt med skolan men verkar inte vara speciellt nervös.Men hennes mamma Carolina Cederqvist har sett att det finns en liten spänning inför dagen.- Det har varit lite nervöst. Bland annat har hon pratat om att det inte blir så mycket rast som tidigare. Även för Inger Gustafsson, lärare på skolan i 37 år, är det något speciellt med att för första gången ta emot de nya, små eleverna. Hon har gått igenom proceduren minst tio gånger förut men det är annorlunda i dag jämfört med de första klasserna hon hade.

Förskoleklasserna har varit på besök hos henne redan och steget är inte så stort som det var förr.Inger Gustafsson står utanför skolsalen och tar emot barnen och föräldrarna när de kommer. Hon kan redan namnen på alla barnen och många av föräldrarna är kända för henne.Några barn är blyga trots att de träffat Inger Gustafsson tidigare. Men när hon talar om hur roligt det kommer att bli att gå i skolan så minskar blygseln lite.Nybörjarna, med föräldrar sätter sig för den första lektionen.Det blir massor med information. Om vad man ska göra med "Min skoldagbok", även kallad "Lilla röda", hur skolbänken fungerar, att man ska vara försiktig med de höga stolarna så man inte faller och att det är inneskor som gäller när det är blött ute.

Men första lektionen innehåller också lite sång och tillfälle att rita.Inger Gustafsson frågar barnen om de tänker komma till skolan även i morgon och får snabbt svaret " Näää" från en kille med sinne för humor.För även om det inte finns något schema för första torsdagen så kommer barnen säkert att dyka upp.

andtha
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.