Region Skåne tar hjälp av medborgarna

Nyheter - Sjukvården är den största uppgiften vi har i regionen.
Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Carl Johan Sonesson (M) har stora förhoppningar på att undersökningen ge bättre underalg för sina politiska beslut. Foto: Ola Claesson
Carl Johan Sonesson (M) har stora förhoppningar på att undersökningen ge bättre underalg för sina politiska beslut. Foto: Ola Claesson

- Sjukvården är den största uppgiften vi har i regionen. Med begränsade resurser och mycket vilja är det viktigt att våra prioriteringar och beslut är väl förankrade, säger regionrådet Birgitta Södertun (KD).Sjukvården i Skåne står inför tunga frågor som måste bemötas. Fler flyttar till Skåne och fler barn föds. Samtidigt lever människor längre och det i en redan ansträngd sjukvård som det gått att läsa om i media de senaste månaderna. Dessutom förändras Europas sjukvårdsmarknad 2013 då europeiska medborgare kan söka vård var de själva vill.

Mot den bakgrunden har hälso- och sjukvårdsnämnden gett de fyra beredningarna för medborgardialog i uppdrag till att undersöka skåningarnas åsikter och förslag om hur framtidens hälso- och sjukvård ska organiseras.- Det är ett sätt att skapa legitimitet och förankring för våra beslut hos väljarna. Men också en chans för medborgarna att påverka den oss, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Beredningarnas uppdrag kommer att ske tillsammans med Skånedialogen som är en kvantitativ och kvalitativ metod för medborgardialog som använts av Region Skåne sedan tio år tillbaka. I dagarna har 10 000 skåningar fått deras enkät i brevlådan. utöver det 30 frågorna medföljer också en inbjudan till medborgardialog med politiker och tjänstemän.

Enkäterna har skickats ut slumpvis men speglar ändå Skånes befolkningssammansättning.- Det är viktigt att inte bara de som skriker högst hörs. Alla betalar skatt och utnyttjar sjukvården och då vill ha ett så bra tvärsnitt av befolkningen som möjligt så inga erfarenheter går förlorade, säger Birgitta Viklund, ansvarig för regionens demokratiutvckling.Senast Skånedialogen skickade ut enkäter, 2008, svarade över 50 procent på den och 350 skåningar deltog sedan i de medborgardialogerna där Carl Johan Sonesson menar att många medborgarförslag påverkat.- Till exempel kommer det 2012 vara möjligt att registrera sitt livstestamente i journalen så att personalen vet vem man ska ringa vid eventuellt dödsfall, säger Carl-Johan Sonesson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.