Svårt för turister ta sig fram med buss

Broby – Under högsäsong kommer 200-300 gäster varje dag, säger Linda Marin.
Publicerad 17 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Linda Marin
Linda Marin

– Under högsäsong kommer 200-300 gäster varje dag, säger Linda Marin.Hon tycker att Skånetrafiken borde utöka bussturerna under högsäsongen. I tidtabellen på hållplatsen i Immeln ser det glest ut mellan busstiderna. På vardagarna går det tre bussar. På helgerna går det ingen alls. När det inte går någon buss får resenären ta en så kallad busstaxi som ska beställas två timmar innan avfärd. Men för att ringa och beställa busstaxin måste man ringa ett 020-nummer. Det går dock inte att ringa ett sådant nummer från Danmark, vilket har blivit ett stort problem för Immelns kanotcenter. Allt fler som besöker kanotcentret kommer nämligen därifrån.

När danska resenärer försöker boka busstaxin via kundtjänst som går att nå via ett 0771-nummer, uppstår kommunikationssvårigheter. Det slutar ofta med att danskarna får ringa till kanotcentret för att få hjälp. Busstaxin fungerar dessutom dåligt på flera sätt, berättar Linda Marin. När taxin kommer till hållplatsen i Knislinge för att plocka upp passagerarna som ska till Immeln, finns det ingen skylt på bilen som visar att det är en busstaxi. Chaufförerna går inte heller ut för att leta efter gästerna.– Många gånger står våra gäster och väntar och väntar. De upplever att taxin aldrig kommer.

Om Linda Marin har beställt en busstaxi åt några turister och det visar sig att fler personer som ska till Immeln står och väntar på busstaxi i Knislinge så kan inte de hoppa in i taxin, även om det skulle finnas lediga platser.– De är jättestrikta när det gäller tvåtimmarsregeln. Vi måste då boka en till taxi och låta resenärerna vänta i två timmar i Knislinge, säger Linda Marin.

Trafikutvecklaren Annika Bondesson på Skånetrafiken berättar att busstrafiken främst är till för Immelnborna. – De ska kunna ta sig till de större orterna för att göra de dagliga ärendena.För att utöka busstrafiken på en linje som den från och till Immeln krävs det att trycket på kollektivtrafiken ökas drastiskt. Att turerna skulle utökas under högsäsongen ställer sig Annika Bondesson tveksam till. – Under sommartid dras turerna snarare in eftersom färre personer använder sig av kollektivtrafiken då.– Sen vet man inte hur många som verkligen skulle ta bussen om vi utökade turerna. Hon berättar vidare att bokning av taxin måste ske två timmar innan avfärd för att ge chaufförerna en chans att planera in körningen i sitt schema.

Linda Marin har pratat med Skånetrafiken ett antal gånger om problematiken kring bussturerna. Men det här är första gångentrafikutvecklaren Annika Bondesson hör något om ärendet. – Jag tar gärna emot information och önskemål av det här slaget, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.