Enheten miljö och bygg går på knäna

Broby Under hela våren har miljö- och byggenheten gått på knäna på grund av brist på personal och ökat ansvar.
Publicerad 18 augusti 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Under hela våren har miljö- och byggenheten gått på knäna på grund av brist på personal och ökat ansvar. Totalt saknas två och en halv tjänster som det ser ut i dagsläget. Två av tjänsterna behövs på miljösidan och den halva tjänsten ska stötta upp enhetschefen för miljö- och byggenheten.

Dessutom är det stora problem på byggsidan då de har fått mer på sitt bord i och med den nya Plan- och bygglagen. - Nu är det krav på fler inspektioner ute på plats och fler beslut måste tas. Handläggningen har blivit mer komplicerad än innan, säger Camilla Norrman.Hur många tjänster som kommer att behövas på byggsidan är i dagsläget oklart. Så länge får kommuninvånarna acceptera de allt längre handläggningstiderna. Miljösidan har blivit mest lidande. Där ligger de kraftigt efter, berättar Camilla Norrman.

- Tillsynen har hamnat efter. Det gäller exempelvis tillsyn av livsmedelsföretag, miljöfarlig verksamhet och andra verksamheter. I nuläget hålls arbetet rullande men frågan är hur länge till. Personalen på enheten har fått jobba mycket och har upplevt svårigheter med att ta ut sina semestrar.

Utöver ökat ansvar när det gäller den nya Plan- och bygglagen har ytterligare projekt hamnat på miljö- och byggenhetens ansvar. Exempelvis har kommunen blivit beviljad pengar till renovering av enskilda avlopp vilket kommer innebära en ökad arbetsbelastning. Kalkning som tidigare låg på va-chefens ansvar, har nu tillfallit miljö- och byggenheten. Under våren har det förekommit en del sjukskrivningar och olika typer av ledigheter vilket har ansträngt avdelningen ytterligare. Kommunen har satt ut annonser och vänt sig till rekryteringsföretag för att försöka få fram lämpliga personer som skulle kunna fylla ut de tomma platserna på miljö- och byggenheten. Det har dock gjorts utan framgång. Det har varit svårt att få fram personer med rätt bakgrund.

Nu har ordförandegruppen fått i uppdrag att författa en skrivelse till kommunstyrelsen och revisorerna angående personalsituationen. - Det är nämnden som är ytterst ansvarig för att uppfylla lagkraven och det är också en skyldighet att från vår sida att säga till om vi har problem med att klara kraven. På tisdagen den 23 augusti ska skrivelsen till kommunstyrelsen och revisorerna vara klar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.