Kommunen avslår bidragsansökningar

Osby Fritidschefen Tommy Johansson på kommunen menar att de följer regelverk menade att göra processen rättvis.
Osby • Publicerad 18 augusti 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Fritidschefen Tommy Johansson på kommunen menar att de följer regelverk menade att göra processen rättvis. Föreningarna får dessutom aktivitetsstöd som ofta täcka in de utgifter som de söker extra bidrag för.

Nu senast avslogs bland annat Lönsboda Innebandyklubb som sökt bidrag på 40 000 kronor för oförutsedda utgifter. Herrlaget har under kort tid gått från division fyra till division två, och till att nu befinna sig i division ett.

Ordförande Lena Karlsson förklarar att laget klättrat fort från att vara nya i serien, till att faktiskt otippat vinna den. Avgiften mellan division ett och två skiljer sig avsevärt för klubben.

Kring 24 000 kronor dyrare blir det för säsongen 2011/2012. Men ansökan godtogs inte med motiveringen att anmälningavgifter är en del av föreningarnas ordinarie verksamhet och ska beskostas av sponsormedel, aktivitetsstöd och liknande.– De förklarade att det inte räknas som en oförutsedd händelse.

– Så nu letar vi sponsorer, och det är många som slåss om dem på en mindre ort som Lönsboda, säger Lena Karlsson som trots allt hoppas kunna få in de extra pengarna ska betalas under sommaren.

Andra som sökt bidrag är MA Aerobics Team GF som behöver nya spinningcyklar för 24 000 kronor. Där har arbetsutskottet gett avslag. Osby Bowlingklubb ansökte om stöd för en ledarutbildning för 5 700 kronor, där beviljades 2 850 kronor.

Osby Tennisklubb ansökte om 53 400 kronor för byte av belysning i rackethallen, höga elkostnader och reparation av stängslet runt banorna. Här ska kommunen anlita en energirådgivare för att analysera och komma med åtgärder i tennislokalerna samt lyfta frågan med fastighetsförvaltningen.

Tommy Johansson menar att det ofta handlar om bristande information om regelverket och att de har möten varje år där de förklarar vad man kan söka bidrag för. – Det är ett delat ansvar, att vi lyckas nå ut med den informationen, men också att föreningarna tar till sig den.

Och han är nöjd med de satsningar som görs på föreningslivet i Osby. – Osby kommun är enligt min utsago väldigt mån om föreningslivet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.