Gör det enkelt att donera kroppen

ledare För att göra det fick eleverna i träslöjden inte längre hyvla och spika i riktigt trä, det blev för dyrt.
Publicerad 20 augusti 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

För att göra det fick eleverna i träslöjden inte längre hyvla och spika i riktigt trä, det blev för dyrt. I stället fick slöjdlärarna ägna sig åt teoretisk slöjd där de visade hur man hantera en hyvel, ett stämjärn och en hammare. Fortfarande är det en roande historia ur verkliga livet som det är lätt att dra på munnen åt. Men nu ser jag att verkligheten ännu en gång överträffar fantasin. Svenska läkarstuderande kan gå igenom hela utbildningen och få sin legitimation utan att ha dissekerat mänskliga kroppar. Om jag har en släng av läkarskräck sedan tidigare så blir den inte mindre. Tänk bara tanken att bli inlagd för att operera bort blindtarmen och någon rätt färsk läkare karvar bort första bästa bihang han eller hon hittar. Jag vet att i Danmark får blivande läkare ofta och regelbundet jobba med lik för att lära sig kroppens anatomi. Att hantera plastdockor kan aldrig bli samma sak, i synnerhet som det också i människokroppen kan finnas individuella variationer på olika organs utseende.I Danmark har de större tillgång till mänskliga lik. Jag tror inte att vi svenskar är särskilt negativa till att donera våra kroppar till forskning. Men det finns inget enkelt system för att vi skall visa vår donationsvilja.Det är ett gammalt förslag men håller ännu i dag. Låt oss på vår årliga deklarationsblankett ge vårt tillstånd till organ och kroppsdonation.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.