Sverige ett miljardärsparadis

Krönikor I USA råder enorma klasskillnader och de mest välbeställda har tillåtits bli monstruöst rika.
Publicerad 21 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

I USA råder enorma klasskillnader och de mest välbeställda har tillåtits bli monstruöst rika. Många noterade därför med gillande Warren Buffets uttalande. Även borgerliga politiker och ekonomer menar att USA måste beskatta de rikaste för att få resurser till att hantera sin kris.

Med svenska glasögon har vi bilden av att USA är ett skatteparadis för de rikaste. Men Sverige är numera faktiskt också ett land där de mest välbeställda åker i gräddfil, ja vi till och med fredar de förmögna mer än vad man gör i USA där man har arvsskatt och gåvoskatt.

Att Sverige i dag blivit ett skatteparadis för de förmögna har ekonomiprofessorn Daniel Waldenström, en av experterna bakom debattsiten Ekonomistas konstaterat.I debatten har olika särintressen pressat politikerna till dessa gigantiska skattesänkningar. Ett skäl var att få hem kapital som flytt från Sverige till utlandet.

Enligt ovannämnda Waldenström tyder nya siffror från Statistiska centralbyrån på att det inte fanns ett så gigantiskt utflöde som man trodde och att inflödet av kapital faktiskt var större än innan man gjorde de förmögna till ett skattebefriat frälse.Skattedebatten förs ofta med principiella argument. Men det är mest ett spel för galleriet. Ett samhälle behöver skatter för att klara utgifterna för de områden som medborgarna anser angelägna. Då får man ta in skatterna från de källor som finns.

Skattepolitiken sedan 1990-talet har missgynnat arbete till förmån för kapital. Det är en absurd utveckling som sällan ifrågasatts vare sig från vänster eller högerhåll. Hur tokigt det kan bli ser vi när Moderaterna nu backar från en skattepolitik som gör arbete mer lönsamt. Krisen kan göra det motiverat att hålla tillbaks skattesänkningar, men vi får inte glömma att det sker efter att skattesänkningar och skattebefrielse redan östs över de rikaste i vårt land.

En sund skattepolitik borde som främsta mål ha att det skall löna sig att arbeta. Sänker man skatter för de som jobbar ökar också konsumtionen vilket får hjulen att snurra i samhällsekonomin. I stället har vi haft en skattepolitik som haft slagsida till fördel för arbetsfria inkomster via kapitalägande och spekulation. Jobbskatteavdragen har i grunden varit en riktig politik för att gynna arbete. Nu har vi både en regering och opposition som inte längre står för att det skall löna sig bättre att arbeta och bedriva företag än göra aktie- och bostadsklipp eller ärva pengar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.