20 elever dök aldrig upp när skolan började

Hässleholm Nu vid skolstart ligger dock antalet elever vid de gamla individuella programmen som numera kallas introduktionsprogram ganska konstant i år jämfört med samma tid förra året i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 23 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Nu vid skolstart ligger dock antalet elever vid de gamla individuella programmen som numera kallas introduktionsprogram ganska konstant i år jämfört med samma tid förra året i Hässleholm.Förra året började 65 elever i årskurs ett och i år är motsvarande siffra 67 elever som kom till introduktionsprogrammen i Hässleholm.– Men vi hade förväntat oss fler. 20 schemalagda elever på introduktionsprogrammen kom aldrig till uppropet. Exakt vad som har hänt vet jag inte, men vi tror att många av dem har valt att börja sin gymnasiala skolgång på friskolan Framtidsgymnasiet i Kristianstad, säger Inger Persson, rektor vid Hässleholms tekniska skola.Joachim Åberg är vikiarierande rektor på Framtidsgymnasiet i Kristianstad.Han bekräftar att hans skola har en del nya elever från Hässleholm.– Men jag hoppas verkligen inte att eleverna egentligen var antagna vid Hässleholms gymnasium. Vi har sagt till alla elever som velat ha en utbildningplats hos oss att först gå till uppropet till den skola som de är kallade till. Först därefter går det bra att be om överföring till annan skola, säger Joachim Åberg och berättar att det rått en viss förvirring i sommar kring årets antagning.

– Vi har fått många telefonsamtal från både föräldrar och elever som inte fått sina antagningbekräftelser trots att ansökan har skickats till oss. I de fallen har vi bett eleverna komma till upprop oavsett om de sökt till våra nationella program eller introduktionsprogram, säger Joachim Åberg.

Från och med i år kan även friskolor erbjuda yrkesintroduktion för elever som saknar behörighet till yrkesprogram. Utbildningen ska antingen leda till studier på ett yrkesprogram eller underlätta för eleven att komma ut i arbete. Elevens studieplan ska omfatta främst yrkesinriktade kurser samt gärna arbetsplatsförlagt lärande eller praktikFramtidsgymnasiet i Kristianstad erbjuder bland annat yrkesintroduktion. På skolan finns nationella program för Fordons- och transport, bygg- och anläggning samt industriteknik.

På Hässleholms gymnasieskola är man dock inte orolig för de 20 elever som aldrig kom till upprop.– Vi ser det inte som något stort manfall. Vi tror att de hittat utbildningsplatser på andra håll. Exakt hur det ligger till ser vi om ett par veckor när avtalen mellan Hässleholms kommun och gymnasieskolorna både här och på andra orter är klara, säger Inger Persson, rektor vid Hässleholms tekniska skola.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.