Stensatsning i full gång

Broby Stenprojektet som sattes igång under 2010, \"Sibbhult- ett nav i stenhjulet\", innehåller bland annat en produktutställning, en gravstensutställning, digitalisering av stenhistorien och ett utemuseum.
Publicerad 23 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Karl-Axel Hill
Karl-Axel Hill

Stenprojektet som sattes igång under 2010, "Sibbhult- ett nav i stenhjulet", innehåller bland annat en produktutställning, en gravstensutställning, digitalisering av stenhistorien och ett utemuseum. Projektet har kommit en bra bit på vägen.

– Jag tror att vi kommer att vara klara med alla delar till nästa vår, säger Karl-Axel Hill.Syftet med stenprojektet är att öka intresset för sten och stärka Sibbhult som ett nav i stenverksamheten. Den stora delen av projektet är utemuseet. På grönytan precis innan banken i Sibbhult är det bestämt att det ska placeras. Anledningen till att den platsen valdes är att järnvägen gick där en gång i tiden. Det enda som är kvar i dag är en del av den lastkaj som användes för att lasta på och av stenprodukter. Utemuseet ska utformas som en öppen järnvägsvagn, enligt arkitekten Gunilla Svenssons ritningar. – I järnvägsvagnen kommer besökaren att kunna läsa om stenens historia och betydelse för bygden.

Men själva uppbyggnaden av museet har visat sig bli dyrare än vad man trodde från början. Därför har projektet dragit ut lite på tiden, säger Karl-Axel Hill.Han tror att de ändå kommer att hinna klart till våren 2012. I direkt anslutning till Stenkompetenscentret på Stenforsaskolan är det tänkt att en produktutställning ska hållas med de saker som eleverna på stenutbildningen gör. Utställningarna ska ha olika teman. Just nu jobbar eleverna med temat sittytor. Efter att Breanäs konferensanläggning gick i konkurs i våras har stenkonstverken som förut stod utplacerade där, tagits till Stenforsaskolan för restaurering. När det arbetet är klart ska de placeras ut på olika ställen i Sibbhult. Vissa av verken finns redan att beskåda runt om på orten. Ytterligare ett delprojekt som är igång är insamlandet av äldre gravstenar. Syftet är att sätta upp en gravstensutställning på Sibbhults kyrkogård. Stenindustriförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet står bakom den satsningen tillsammans med stiftet.

– Vi har redan samlat in de nödvändiga gravstenarna. Men det är en viss tidsförskjutning i det här delprojektet eftersom vi inte har någon entreprenör som kan utföra markarbetet ännu. Stenslingan ska utgå ifrån Göingeboden. Den ska knyta ihop alla stenrelaterade besöksstopp och uppmuntra till att lära sig mer om stenen. Slingan går via stenbroarna till produktutställningen vid Stenkompetenscentret och vidare till utemuseet och gravvårdsutställningen. Sedan fortsätter slingan via buss, bil eller cykel till stenförädlingen i Högsma och till stenbrottet i Kullaskogen.

Karl-Axel Hill berättar att det är mycket pappersarbete förenat med ett projekt i den här storleken. Det är många detaljer som ska specificeras, pengar som ska sökas och upphandlingar som ska annonseras ut. Till sin hjälp har Karl-Axel Hill projektledaren Nils Henrik Johnson.Kostnaden för projektet beräknas till 2,8 miljoner kronor. Medel har blivit beviljat både från länsstyrelsen och privata aktörer.Redan 2007 skissades det upp planer på stensatsningen. Men arbetet stannade av under period på grund av att projektets omfattning blev för stort. Förra året bestämde sig Karl-Axel Hill, för att snäva projektet och göra det mer hanterbart. Nästa vår räknar han med att projektet ska ha blivit verklighet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.