Sikau Tran har tagit den kinesiska akupunkturen till utgångspunkt för sitt nystartade företag. Foto: Hans Bryngelson

Han har fötter
som affärsidé

Det berättar 31-årige Sikau Tran som efter några års slit startat sitt företag Foot Point som utvecklat en speciell massagesula med utgångspunkt från den kinesiska läran om akupunktur.
Sikau kom från Kina till Sverige som fyraåring, utan sitt hemlands språk, något som han dock tagit igen efter många resor till Kina.

Efter studier i systemutveckling och ekonomi, jobb på olika företag i såväl Sverige som Danmark, upptäckte han att Kina kunde vara en utgångspunkt för det egna företagandet. Men först måste han då lära sig sitt hemlands språk mandarin.
– Jag studerade språket under ett år i Kina och samtidigt letade jag efter något lämpligt uppslag till ett eget företag, berättar han.
Under året blev han mer och mer inriktad på olika hälsoprodukter. Det blev många promenader, något som fick hans kropp och fötter att protestera. Av en slump provade han en massagesula och kände sig snabbt bättre.
– Jag blev nyfiken på hur sulan fungerade och varför jag mådde bättre, fortsätter han sin berättelse.
Han fick kontakt med ett universitet i Kina som är inriktat på just akupunktur. Där utvecklade han en egen typ massagesula.
Efter några mödosamma möten med kinesiska företag fick han så igång en produktion av sin massagesula tillsammans med två andra produkter, en typ av fotmassagematta för hemmet och en massagesula som dessutom ger höjd åt kortväxta.

Hans massagesula är nu mönsterskyddad och håller på att testas av företag och privatpersoner. Vissa massagebutiker saluför redan Sikau Trans speciella sula.
– I Kina är det vanligt att man går barfota på parkernas speciella stenläggning, just för att få fotmassage, inflikar Sikau. Men nu kan man få den massagen i hemmet tack vare min matta.
Hans matta ska börja säljas i september.
Sikau Tran har sitt kontor på Norra Station där han fått stöd av affärsutvecklarna Rampen Skåne Nordost. Nu arbetar han också med fler hälsoprodukter som han hoppas få ut till större återförsäljare av hälsoprodukter.
Mer om företaget och dess produkter finns att läsa på hemsidan: www.footpoint.se.

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...