Oskar vill bli serietecknare

Broby Oskar Mellblom berättar att det tar honom ungefär 45 minuter att göra en mangateckning.
Publicerad 24 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Oskar Mellblom
Oskar Mellblom

Oskar Mellblom berättar att det tar honom ungefär 45 minuter att göra en mangateckning. – Först gör jag en skiss och det tar ungefär tio minuter sen gör jag teckningen, säger Oskar.

För tre år sedan började Oskar få upp ögonen för den japanska teckningsstilen manga.– Jag såg mangaserier på tv och tyckte att det såg häftigt ut, säger han.Sedan han var liten har han ritat och tecknat av serier bland annat. Men nu är det bara manga som gäller och han ritar av både befintliga mangafigurer och skapar egna nya seriekaraktärer i mangastil.– Mina egna figurer är yngre än de jag ritar av, de är i 13-årsåldern, förklarar Oskar.Karaktärerna han ritar av ritar han för hand med pennor. Men hans egna karaktär gör han i datorn.– Det är svårt att göra dem i datorn, men det tar ungefär lika lång tid som att rita dem för hand, säger Oskar.

Det finns vissa karaktäristiska drag för mangafigurer. Man känner ofta igen dem på de stora ögonen och ansiktsformen. – Det svåra är detaljerna, som till exempel ögonen. De brukar vara speciella, berättar Oskar. Andra utmärkande drag i mangatekniken är karaktärernas små hakor och nästan obefintliga näsor. Oskar har två kompisar som blivit inspirerade av Oskars teckningar och själva börjat teckna manga. – Men de är inte lika bra ännu. Jag lär dem och hjälper dem, och de har faktiskt blivit bättre, säger han. De karaktärer som Oskar själv skapat ska så småningom resultera i en seriebok. – Jag har skrivit första kapitlet. När jag är färdig med hela serien ska jag se om någon vill ge ut den, säger han.

På sommarlovet har Oskar haft gott om tid att teckna. Nu när skolan har börjat igen är det oftast på kvällarna han finner tid att dra fram pennan och teckna. – Jag gör det som måste göras först, som läxor. Sen brukar jag titta lite på tv innan jag ritar, säger han. – Jag ritar nästan varje dag, eller kanske varannan dag, säger han.

Oskar ställer nu ut drygt ett 20-tal teckningar på biblioteket i Broby. Både av sina egna seriefigurer och sådana han har ritat av. Han gick in på biblioteket och frågade om han fick ställa ut där och de tyckte att det var en bra idé. Utställningen går att se fram till och med den tredje september. Tillsammans med mangateckningarna på biblioteket har det även smugit sig in en teckning på Michael Jackson. Den är gjord i blyerts. – Jag gillar speciellt hans "moon walk", säger Oskar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.