På jakt efter trollsländor

Hässleholm När Göingebygdens Biologiska Förening bjöd in till trollsländevandring vid Magle våtmark blev fångsten relativt god.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Linda Strand är en av projektledarna för den skånska trollsländeinventeringen som ska pågå några år till. På tisdagskvällen besökte hon Magle våtmark tillsammans med intresserade. Foto: Hans Bryngelson
Linda Strand är en av projektledarna för den skånska trollsländeinventeringen som ska pågå några år till. På tisdagskvällen besökte hon Magle våtmark tillsammans med intresserade. Foto: Hans Bryngelson

När Göingebygdens Biologiska Förening bjöd in till trollsländevandring vid Magle våtmark blev fångsten relativt god.

Under ledning av insektesexpert Linda Strand fick ett 30-tal intresserade lära sig ännu lite mer om trollsländor och deras liv. Linda är en av projektledarna för den skånska trollsländeinventeringen som påbörjades redan 2008.Inventeringen ska pågå i fem år och hittills har man fått in omkring 15 000 rapporter om året. Dessa rapporter lämnas av volontärer som fått sig ett område i Skåne på fem gånger fem kilometer där de ska leta efter trollsländor.

- Intresset för inventeringen har bara ökat och ökat och just nu har vi nog över 300 volontärer som hjälper till med inventeringen, berättar Linda. Säkerligen fanns några av dessa rapportörer med under kvällen trollsländejakt. I hela landet finns det ett 60-tal sedda arter av trollsländan. Så många såg inte deltagarna under tisdagskvällens trollsländevandring, men en handfull trodde Linda man skulle hitta.

Nästan först ut med fångst i håven var unga Hjördis (med lite hjälp av sin mamma). Hon hade just fångat en av den förmodligen vanligaste arten i Magle, en sjöflickslända. En liten slända som det enligt Linda Strand finns tusentals av kring våtmarken. När tidningen lämnar trollsländejägarna, är de på väg mot ytterligare en av dammarna, i sin jakt på nya arter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.