Hyllningen till Nina drog fullt hus

Kultur och Nöje Än så länge kan hon tituleras malmöbo, världsstjärnan Nina Persson, åtminstone på deltid.
Publicerad 25 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Ralph Bretzer
Foto: Ralph Bretzer

Än så länge kan hon tituleras malmöbo, världsstjärnan Nina Persson, åtminstone på deltid. Men om någon vecka lämnar flyttlasset staden och lägenheten är under försäljning. Så mycket mer passande att passa på och hylla henne då medan tid ännu är.Det är en uppfattning som tydligen delades av många för det var tvärfullt inne på Palladium och många tvingades vända i dörren.

Konceptet Hyllad! är genomsympatiskt. Det är själva motsatsen till de roasts - shower som bygger på att man hånar kvällens gäst - som börjat smyga sig in från andra sidan Atlanten. Och vackra Palladium är en perfekt lokal med sin intima känsla förstärkt av den sparsmakade belysningen. Tre fåtöljer i hörnet av scenen, en för huvudpersonen och var sin för de båda konferenciererna - komikern Josefin Johansson och musikern Kristoffer Jonzon. Bakom dem ett bord där aftonens kock tillreder Nina Perssons favoriträtt (kokt majs) och vid sidan uppriggat för kvällens gästartister att spela.

Vi - och framförallt Nina Persson själv - bjuds på favoriter som Joan as Police Womans vackra "Real Life" och skämslåten som är ett Sheryl Crow-nummer fint tolkad av Maria Davidsson som även gästade Nina Perssons spelning med Dollykollot tidigare under festivalen. När Nina Persson får frågan om varför det är en skämlåt blir svaret:.- Jag funderade över om jag skulle välja något med Def Leppard men sedan tänkte jag: nej, jag skäms fan inte över det. Sedan tänkte jag på George Michael men, nej, det är bara bra. Men Sheryl Crow, det är inte riktigt fint att lyssna på henne, men hon är en av mina absoluta favoritsångerskor - det är nästan som att jag influerats av henne lite för mycket.

Nina Persson gör ett sympatiskt intryck. Hon svarar rakt och inte sällan kvickt även på känsliga frågor. Just programpunkten "Känsliga frågor" är en av höjdpunkterna i programmet. Vi får reda på att rik, det är hon inte, men lycklig och att hon röstade på Miljöpartiet i senaste valet.På frågan om hon stulit pengar någon gång kommer svaret blixtsnabbt:- Ja, men var kan jag inte tala om. Och jag skäms inte för det, jag stal från någon som var dum.Sedan tillägger hon att det var för 20 år sedan hemma i Jönköping.Tror du på gud?- Nja... Eller, nej. Jag vet inte varför jag sa ja. Kanske ifall någon i Jönköping skulle höra mig...Tänker du ibland att du är ett geni?- Nej. Jag är faktiskt ganska nöjd med att jag alltid varit medveten om att jag inte är det.Har du någon gång känt dig som en bluff?- Ja, ofta.

Det är sex år sedan senaste plattan med Cardigans kom och frågan om bandet fortfarande existerar är självskriven och får ett, för oss som saknar det bandet, lugnande svar:- Ja, det gör det.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.