Vid skidbacken öppnas naturens egen skola

Osby Skidbacken utanför liftstugan vid Klinten i Osby lyser fortfarande grön och grann.
Osby • Publicerad 25 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Osby 2011-08-23. Ny uteförskoa öppnar vid skidbacken. Ibeth Jönsson och Jessica Cehlin är förskollärare.
Osby 2011-08-23. Ny uteförskoa öppnar vid skidbacken. Ibeth Jönsson och Jessica Cehlin är förskollärare.

Skidbacken utanför liftstugan vid Klinten i Osby lyser fortfarande grön och grann. Om några månader kan den vara vit och fylld av rödkindade pulkaåkande barn. Vid foten av backen ligger nämligen Liftstugan och det är här Osbys första uteförskola ska ha sin hemvist.

På tisdagskvällen var det visning av och information om förskolan som startar för 4-5-åringar och där barnen kommer att kallas "Småforskarna". Både förskollärare och skolledning har kunnat konstatera en viss tvekan och försiktighet hos föräldrarna. Dessa undrar om det inte blir för kallt eller för blött att vistas ute så mycket.Både Ibeth Jönsson och Jessica Cehlin som kommer att ta hand om barnen är säkra på att farhågorna är överdrivna.–Men det är föräldrarnas största uppgift att se till att barnen har rätt kläder, förklarar Ibeth Jönsson.Förutom Liftstugan där det finns toalett, kök, torkskåp och givetvis tak över huvudet kommer ytterligare ett par hemvister att finnas.–Vi kommer att hålla till en del vid Friluftsfrämjandets stuga vid Osbysjön, berättar Ibeth Jönsson och Jessica Cehlin. Dessutom hoppas vi få bygglov till en kåta längre upp i backen.Det är ett bygge som får ögonen att tindra på de båda förskollärarna. Här ska en eldstad i mitten kunna värma frusna barnfingrar och kanske kan en och annan korv grillas.

Ännu har endast föräldrarna till runt sex till sju barn lämnat in sina intresseanmälningar till uteförskolan. Men inom förvaltningen tror man att intresset ska öka när förskolan väl är i gång.De båda förskollärarna brinner för livet utomhus och berättar om insektsjakt, kojbygge, vattenlek och snömålning. Utanför Liftstugan har pinnar stuckits ner i marken för att markera var ett vindskydd kommer att byggas. Här ska man kunna äta maten som kommer från Klintgården strax intill. Men maten kan lika gärna följa med i en kärra ut i naturen.Om ytterligare en månad startar en avdelning med uteprofil på Trulsagården i Killeberg. Även inför denna premiär kommer en informationskväll att arrangeras.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.