Mogna människor träffar nya vänner

Skåne/Kristianstad Den sociala faktorn är otroligt viktig i dagens samhälle.
Publicerad 26 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Bent Sörenstam och Karin Forsell stiftar bekantskap med varandra på Kollo för mogna. Foto: Markus Danielsson
Bent Sörenstam och Karin Forsell stiftar bekantskap med varandra på Kollo för mogna. Foto: Markus Danielsson

Den sociala faktorn är otroligt viktig i dagens samhälle. Det anser bland annat bostadsjätten HSB.– Den sociala dimensionen är en viktig del i vår verksamhet. Mår inte människan innanför tröskeln bra spelar det ju ingen roll hur fint hus man har, säger Ann Irebo som är vd för HSB Skåne.

Ann Irebo fanns under fredagsförmiddagen på plats på natursköna Bäckaskogs slott utanför Kristianstad. Hon hade tagit sig till platsen för att vara med om invigningen av det första, historiska kollot för vuxna personer.– Vi är först med den här idén, åtminstone inom vår egen organisation, berättar Ann Irebo när Norra Skåne hälsar på en stund innan kollodeltagarna har anlänt.

Den person som har rollen som kolloföreståndare under helgen heter Monica Andersson. Hon är lika entusiastisk som sin vd inför det första kollot för mogna. – Vi har fått ihop ett fint program som hela tiden har den sociala biten i fokus, säger Monica Andersson och nämner sedan aktiviteter som exempelvis logdans, en tur med flodbåten i Kristianstad samt en grillkväll.

Såväl Monica Andersson som Ann Irebo hoppas att idén med mogenkollot ska kunna växa och bli en tradition som återkommer årligen. – Det här året är något av ett pilotprojekt. Vi är elva personer som är med i år men redan nästa år hoppas jag att vi ska vuxit betydligt, säger Ann Irebo.

Hon fortsätter med att berätta om de negativa och ifrågasättande reaktioner som hon har stött på i samband med projektet. – Det är många som har undrat om vi verkligen ska ha ett vuxenkollo. När de sedan har fått höra vad det handlar om har de flesta tyckt att det är en jättebra idé, säger Ann Irebo.

Deltagarna på årets kollo kommer från olika delar av Skåne. Karin Forsell hade till exempel tagit bilen från Helsingborg för att vara med om helgens aktiviteter. – Det ska bli jätteroligt att vara med här och träffa nya människor. Sedan är ju miljön här helt fantastisk, säger hon och blickar upp mot Bäckaskogs slott.

Monica Andersson berättade även att en av kollodeltagarna skulle möta upp resten av gänget inne i Kristianstad senare under fredagen. – Hon är en bra bit över 80 år men ville absolut vara med här. Fantastiskt, säger den engagerade kolloföreståndaren. Historiens första Kollo för mogna avslutas i Kristianstad på söndag eftermiddag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.