Annons

Abba-Frida stoppar taoistmunkens affärer

Nyheter Bongart, som utkämpar en rättslig tvist mot tidigare finansiärerna, Abba-stjärnan Anni-Frid Reuss och hennes make Henry Smith, får hård kritik i beslutet från Lunds tingsrätt.
Publicerad 27 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Bongart, som utkämpar en rättslig tvist mot tidigare finansiärerna, Abba-stjärnan Anni-Frid Reuss och hennes make Henry Smith, får hård kritik i beslutet från Lunds tingsrätt. Det talas om att Marcus Bongart låtit en ny stiftelse, som han själv kontrollerar, köpa hela rörelsen och alla fastigheterna för ett alldeles för lågt belopp – med pengar som kanske inte ens existerar i verkligheten.

Tempelbolaget, Swedish Medical Qigong Investment AB, försattes i konkurs i juli med skulder på 46 miljoner kronor. Bolaget har gått med minus de senaste två åren, men största delen av skulden är de pengar Abba-Frida och hennes make anser att de har på bolaget. Men redan i november förra året såg Bongart till att makten över fastigheterna och rörelsen, som bedrivs i dotterbolaget SMQ, började flyttas över till ett annat bolag, Insamlingsstiftelsen Traditional Chinese Medicine & Medical Qigong.Genom olika fiffiga transaktioner lyckades stiftelsen få makten över hela anläggningen. Största delen av betalningen ska ha skett genom att Yangtorps egna inventarier värderades till två miljoner. Konkursförvaltaren, advokat Ingemar Grönvall i Helsingborg, har reagerat mot detta när han gått igenom bokföringen.

Annons

Yangtorps skapare, taoistmunken Marcus Bongart, nämns inte med namn i tingsrättens handlingar, men Ingemar Grönvall bekräftar för tidningen att han är den som åsyftas.– Genom transaktionerna har investmentbolaget överlåtit röstmajoriteten i bolaget som drev rörelsen för tre miljoner, och därmed frånhänt sig kontrollen över värden på mellan sex och 13,5 miljoner.Slutsatsen är att hela affären var avsedd att undandra tillgångarna för dem som hade pengar att fordra från tempelbolaget, det vill säga Abba-Frida och hennes man, som är arvtagare till engelska tidskriftaffärsimperiet W H Smith.

Lunds tingsrätt, genom rådmannen Knut Norrman, går helt på konkursförvaltarens linje i sitt beslut.– Överlåtelsen av aktierna har skett mot ett otillbörligt lågt vederlag och trots att stiftelsens företrädare känt till att den var på obestånd, säger man.Tingsrätten anser att det finns risk att Marcus Bongart säljer Yangtorp, hyr ut anläggningen eller pantsätter den till sig själv närstående personer för "påhittade skulder".– Det kan befaras att stiftelsen förfogar över aktierna till och tillgångarna på ett sätt som innebär att konkursboets och konkursborgenärernas rätt och möjligheter till återvinning ytterligare försämras. Denna risk är så framträdande att den motiverar att tingsrätten beslutar om kvarstad, i enlighet med stämningsansökan, utan föregående kommunikation, skriver Lunds tingsrätt.I sitt beslut säger tingsrätten att aktierna ska lämnas över till konkursboet. De 600 röststarka A-aktier det handlar om har redan hämtats av konkursförvaltaren ute på Yangtorp.

Konkursförvaltare Ingemar Grönvall utesluter inte en framtida polisanmälan av Bongart för dessa affärer.– Det utesluter jag inte i någon konkurs. Men jag ska låta utföra en extern utredning för att bringa klarhet i detta, främst om värderingen varit riktig, vilket Yangtorps företrädare hävdar, säger Grönvall. Tidningen sökte i går även Marcus Bongart, dock utan framgång. Han kan överklaga aktiebeslutet dels till tingsrätten, dels till hovrätten.

Lennart AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons