Farliga kamphunden hämtades av polisen

Hässleholm Tidningen har tidigare berättat att samma kamphund i våras attackerade två andra små hundar och skadade dem allvarligt.
Hässleholm • Publicerad 27 augusti 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Jack russel-terriern Yang fick avlivas efter att han blivit angripen av en kamphund på Stortorget i Hässleholm för drygt två veckor sedan. Foto: Lars-Åke Englund/arkiv
Jack russel-terriern Yang fick avlivas efter att han blivit angripen av en kamphund på Stortorget i Hässleholm för drygt två veckor sedan. Foto: Lars-Åke Englund/arkiv

Tidningen har tidigare berättat att samma kamphund i våras attackerade två andra små hundar och skadade dem allvarligt. Men genom en miss hos polisen kopplades fallen först inte samman.

Polisen försökte efter Yangs död förgäves kontakta hundägaren via brev. Polisens tillståndsenhet i Ystad beslöt sedan att hunden skulle omhändertas. Men varken hund eller hundägare var lätta att hitta eftersom de inte längre hade någon adress.På fredagen gav sökandet ändå resultat och hunden togs ifrån ägaren för att placeras på ett hundpensionat.–Förmodligen blir den veterinärundersökt redan idag och på måndag ska den besiktigas och testas innan vi kan bestämma vad som ska göras, förklarade Marie-Louisse Törnblad som handlägger hundärenden på enheten i Ystad.

Hundägaren har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet om omhändertagande.Hunden kan, om beslutet står kvar, omplaceras eller avlivas.Men hundägaren går sannolikt fri från ansvar. Yangs ägare, Anders Karlsson, fick på torsdagen brev från polisen om att utredningen har lagts ner. Motiveringen löd: "gärningen ej brott". Även detta beslut kan överprövas.– Det kan låta tokigt att utredningen läggs ner, men om det inte finns någon föreskrift på hunden sedan tidigare och ägaren har brutit mot den kan han inte åtalas, förklarar Marie-Louise Törnblad.En föreskrift kan exempelvis vara koppeltvång eller munkorg.

Anders Karlsson förstår vad polisen säger, men tycker ändå att en hundägare borde ha någon form av ansvar för sin hund.Han är också besviken på polisens sätt att hantera anmälningarna.–Om polisen hade gjort sitt jobb i våras hade det här med Yang kanske inte behövt hända, säger han.

Eftersom hundägaren inte kan åtalas blir Anders Karlsson också hänvisad till att driva en civilrättslig process om han vill ha någon ersättning för det som hänt.Han tycker egentligen att kamphundar borde förbjudas i Sverige, liksom i Danmark och Norge.–Jag har svårt att se de här rasernas berättigande, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.