Offentlig byggnad = måltavla

ledare En bilbomb utlöste explosionen: dådet är av allt att döma en självmordsattack.
Publicerad 27 augusti 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

En bilbomb utlöste explosionen: dådet är av allt att döma en självmordsattack. Abuja är sedan tidigare hemsökt av våld: i juni exploderade en bomb vid polishögkvarter i staden, men då med endast ett dödsfall.Trots den geografiska skillnaden är parallellerna till bombdåden i Oslo inte långsökta: tråkigt nog är det så att regeringsbyggnader, eller andra liknande byggnader med demokratisk organisationsfunktion, i allt högre grad blir måltavla för extremistiskt våld. Den islamistiska terrororganisationen Boko Haram har påståtts ligga bakom dådet, men gissningen har ifrågasatts av de som menar att Boko Haram likt al-Qaida är en klassisk syndabock, som inte ligger bakom tillnärmelsevis så mycket våld som folk antar. Att en FN-byggnad har blivit måltavla säger en del om hur våldet används och att spelreglerna har förändrats. Till och med en terroristorganisation, om det nu skulle vara Boko Haram som ligger bakom, skulle så att säga betraktat en tandlös symbolorganisation som FN som mot spelreglerna. Men ingenting är längre mot spelreglerna för den rättshaverist som vill ha uppmärksamhet: en bomb är numera en standardmetod för att beklaga sig över sakernas tillstånd. Det är inte en enskild aktör som verkar genom våld: vore det så väl kunde all energi läggas på att splittra just denna.Hur ska detta stävjas? Bortsett från att förvandla världen till en ogästvänlig polisstat där ingen obehörig någonsin får besöka eller vistas i eller nära en offentlig byggnad så saknar frågan svar. Och det är detta som frustrerar allra mest: den kollektiva hjälplösheten inför våldet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.