Eon snabbar på efter brev

Hässleholm Eons tidigare plan var att under 2012 eller 2013 gräva ned de kilometrar luftburen ledning som ställer till problem för Gumlösa med omnejd.
Hässleholm • Publicerad 30 augusti 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Artur Jarl skriver under sockengillets protestbrev till Eon. Per-Ola Andersson och ordförande Marcus Frennemark diskuterar strömavbrotten med en annan bybo. Arkivbild
Artur Jarl skriver under sockengillets protestbrev till Eon. Per-Ola Andersson och ordförande Marcus Frennemark diskuterar strömavbrotten med en annan bybo. Arkivbild

Eons tidigare plan var att under 2012 eller 2013 gräva ned de kilometrar luftburen ledning som ställer till problem för Gumlösa med omnejd. Nu ska detta istället ske under 2012, uppger Eon elnät Sverige AB:s vd Per-Olof Lindholm i ett svar på Gumlösabornas protestbrev.

Marcus Frennemark, ordförande i Gumlösa sockengille har nyligen fått brevet i sin hand. Hans första intryck är positiva.– Jag tolkar det som ett resultat av att vi reagerat. Nu har vi på pränt från bolagets vd att de ska göra något åt saken 2012, säger han.Första halvåret 2011 hade området nio strömavbrott, där två varat över två timmar.– Naturligtvis är detta inte acceptabelt, skriver Per-Olof Lindholm i brevet och menar att detta facit lett till ett antal omprioriteringar för Eon.

Tyvärr kan företaget inte börja gräva direkt utan behöver skaffa en mängd tillstånd först. – Något annat hade vi inte förväntat oss. Förhoppningsvis kan det vara fixat om ungefär ett år, säger Marcus Frennemark, som också tycker att vd:n bekräftar ortsbornas upplevelser av den trassligt våren.

Nu ska Eon gräva ned ledningarna vilket tar längre tid än att bygga en ny ledning med luftsäkrade linor. Anledningen är för att bli kvitt de väderorsakade störningarna, som enligt vd Per-Olof Lindholm ligger bakom de flesta av vårens fel i Gumlösa. Ett avbrott orsakades av en personbil som körde in i Eons anläggning och ett annat av att en markägare fällde träd över en ledning.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.