Malen trivs i Helge å

Skåne/Kristianstad I svunna tider var malen en vanlig fisk i Helge å.
Publicerad 30 augusti 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Ännu en mal har fastnat i ryssjan under provfisket i Helge å. Foto: Markus Danielsson
Ännu en mal har fastnat i ryssjan under provfisket i Helge å. Foto: Markus Danielsson

I svunna tider var malen en vanlig fisk i Helge å. Under 1960-talet försvann den dock i samband med att ån blev utsatt för diverse föroreningar. På senare år har man emellertid lyckats förbättra vattnet så pass mycket att man nu vågar hoppas på en ljus framtid för malen. 1999 genomfördes ett större utsläpp av malar när tolv stycken planterades in i Helge å.

Nästa stora utsättning ägde rum i somras då ytterligare 22 malar sattes ut vid naturum i centrala Kristianstad.Just nu genomförs det ett så kallat provfiske på en sträcka av Helge å. Syftet med fisket är att försöka kartlägga hur malen trivs i vattendraget. Fisket bedrivs i form av 25 stycken parryssjor som har satts ut för att vittjas med jämna mellanrum.– Vid ett av de första tillfällena för provfisket drog vi upp fjorton stycken malar. Det är ett bra resultat. När vi fiskade med en annan metod fick vi bara en enda mal under en lång tid, säger Sven-Erik Magnusson som är koordinator vid Vattenriket i Kristianstad.

Sven-Erik Magnusson säger vidare att provfisket hittills tyder på att malen verkar ha fortplantat sig bra och trivs förträffligt i sin nuvarande miljö. På tisdagsförmiddagen var pressen inbjuden för att se hur provfisket av malen går till. När den tre personer starka besättningen hade vittjat samtliga ryssjor fanns det sex malar i båten. Dessa malar bedövades senare av Vattenrikets limnolog, Jonas Dahl. Allt under nyfiken och närgången övervakning från diverse journalister. – Nu ska vi väga och mäta fisken samt ta ett prov på den. Därefter släpps de tillbaka ner i vattnet igen, berättade Jonas Dahl.

Under provfiskets första vecka har sammanlagt 25 malar dragits upp mellan Torsebro och Lillö. Den största malen var 95 centimeter lång och vägde 6.04 kilo. Nästa etapp för provfisket är nu den del av Helge å som ligger närmast centrala delarna av Kristianstad. Sedan fortsätter projektet i riktning ut mot havet. Malen är för fridlyst och finns bara i tre vattendrag i hela Sverige. De andra två vattendragen är Båven och Emån.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.