Sprängaren lämnade dna i kassavalvet

Hässleholm Onsdagens rättegång mot Nisse Pistol, 64-årige Jan Nilsson, den 70-årige Sprängaren samt 52-åringen blev den åttonde i raden i säkerhetssalen i Malmö.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Onsdagens rättegång mot Nisse Pistol, 64-årige Jan Nilsson, den 70-årige Sprängaren samt 52-åringen blev den åttonde i raden i säkerhetssalen i Malmö.Männen är åtalade för fem grova bankrån, för att ha planlagt ytterligare fyra och för att ha skjutit mot poliser.Rånet i Tingsryd skedde den 31 januari 2008.De åtalade männen nekade, precis som tidigare, till brott.

Chefsåklagare Pär Andersson inledde med att presentera händelseförlopp och bevisning och det var dramatiska bilder som spelades upp i rättssalen.Övervakningsfilmen från banklokalen visade hur rånarna kom in, sköt och sprängde. Åhörare med koppling till rånet grät öppet och några höll om varandra under de dramatiska minuterna. Filmen väckte tydligt obehagliga minnen till liv.– Jag har gjort allt för att förtränga det här, berättade en av kvinnorna som jobbar i banken.

Flera av rånoffren fruktade för sina liv. Bankpersonal berättade hur de kommenderats ner på golvet. En kvinna sprang ut genom en bakdörr, men där mötte hon rånarnas utevakt. Han kom emot henne med ett automatvapen och styrde henne tillbaka henne in. Ett skott avlossades nära hennes huvud.– Jag minns hur det ringde i öronen, berättade kvinnan som blev så rädd att hon drabbades av en minneslucka.En annan kvinna hämtades in i bankvalvet för att hjälpa rånarna med kassaskåpet.– Jag låg på golvet när en tog tag i mitt hår. När jag såg sprängdegen på kassaskåpet blev jag skräckslagen, sade kvinnan som befarade att hon skulle bli kvar i rummet vid explosionen.

Rånarna kom över 65 000 kronor, men skadeståndskravet som nu riktas mot männen i Gubbligan är mångdubbelt större. Swedbank och de utsatta rånoffren krävde totalt över 700 000 kronor i skadestånd, främst för sveda och värk men också för kostnader för rehabilitering av den utsatta personalen.Många kände sig inte återställda förrän ett drygt år efter händelsen. Starka mardrömmar och ångest var symptom som dröjde sig kvar hos flera.16 personer, både bankpersonal och kunder, stod som målsägande under onsdagen.

Samtliga tre i Gubbligan nekade till brott, men till skillnad från Forexrånet på Väla, kunde dna-spår säkras på brottsplatsen. I bankvalvet hittades Sprängarens dna på en kvarglömd pannlampa.Överlag tycktes försvararna ha svårt att komma med saker som talade till sina klienters fördel.Nisse Pistols advokat ägnade i stället en god stund åt att berätta om rån som skett under 2010 och 2011 när Gubbligan satt häktade.– Det finns hundratals duktiga bankrånare i Sverige.52-åringens advokat sade återigen att det inte finns någon liga och visade på nytt försättsbladet till åtalet med de tre åtalades ansikten, ett papper hon rivit i tre delar.– Åklagaren envisas med att upprepa det, men vi utgör ingen liga vi som sitter här.

Rättegången mot männen fortsätter på måndag nästa vecka då röstanalyser ska gås igenom i rätten.Även en expert på rörelsemönster ska höras. Enligt uppgift ska den analysen styrka att Nisse Pistol var med vid samtliga rån som Gubbligan åtalas för.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.