Växande verksamhet firar 50 på Stortorget

Hässleholm – Ja vi har 14 personer som är på väg in i verksamheten och vi behöver snarast ytterligare lokaler, vi är trångbodda i dag.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

– Ja vi har 14 personer som är på väg in i verksamheten och vi behöver snarast ytterligare lokaler, vi är trångbodda i dag. Det här är en lagstadgad och mycket viktig verksamhet, säger Laila Jeppsson som är omsorgschef.

Daglig verksamhet har sökt lokaler i två år utan framgång. Tanken är att öppna en möbelförmedling, där en grupp ska ta hand om överblivna möbler inom kommunen, fixa till dem och erbjuda dem till andra kommunala förvaltningar.– Vi vill också starta en grupp för demontering av datorer, förklarar Lena Hedvall-Nilsson som är enhetschef.Den dagliga verksamheten för funktionshindrade drivs på olika platser i Hässleholm. Det finns bland annat kaféer, legotillverkning, bilvård, utegrupp, hunddagis, butiker, tvätteri, datagrupp och förrådsarbete.

Det finns också grupper för personer med omfattande funktionsnedsättningar.Hässleholm var först i landet med daglig verksamhet startat på initiativ av mammor inom FUB (Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning). Då bedrevs verksamheten av landstinget men sedan 1995 är det kommunen som står bakom. 50-års festen äger rum på Stortorget med musik-och teater från klockan 11.00 till 21.00. Avslutar gör originaluppsättningen av Grönwalls orkester som spelar mellan klockan 19.00 och 21.00.Samtidigt pågår under eftermiddagen paneldebatt och diskussioner om daglig verksamhet i Vita salongen i kulturhuset. Cirka 250 personer omfattas just nu av daglig verksamhet i Hässleholm. Förutom sin aktivitetsersättning (en slags pension) får de 42 kronor om dagen i ersättning för sitt jobb.

Om man jobbar heltid. Vid halvtid utgår lägre ersättning.– Inte mycket pengar, men de har ju sin pension i botten, resonerar Lena Hedvall.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.