Legionärsjukan

Hässleholm Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som orsakas av legionellabakterier och som årligen beraknas drabba ca 500 svenskar.
Hässleholm • Publicerad 1 september 2011 • Uppdaterad 30 november 2021

Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som orsakas av legionellabakterier och som årligen beraknas drabba ca 500 svenskar.Personer med nedsatt immunförsvar, rökare och äldre hor till högriskgrupperna. Smittspridning sker genom inandning av den legionellahaltiga vattendimma som bildas vid ex duschning. Normalt satt får man inte legionärssjuka genom att dricka vatten och sjukdomen smittar inte från person till person.Förekomst/tillväxt: Legionellabakterien ar en sötvattenorganism som finns naturligt i låga koncentrationer i jord, sjöar och vattendrag. Problem uppstår när bakterien tillväxer i stora mängder, ex i ledningssystem med stillastående vatten och/eller vid en för bakterien gynnsam temperatur (mellan 20 - 45 grader). Tillvaxten gynnas även av den biofilm som bildas i varmvattenledningarna. Bakterien kan sedan spridas med den vattendimma som bildas överallt där vatten tappas ur ledningsnat.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.