GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Rödpennor är förbjudna”

Personligt För Pia Wahlström är entreprenörskapet inom skolan oerhört viktigt.
Personligt • Publicerad 26 september 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
– Vi behöver lära oss att ha fokus på ett mål i taget och jobba mot det
– Vi behöver lära oss att ha fokus på ett mål i taget och jobba mot det

För Pia Wahlström är entreprenörskapet inom skolan oerhört viktigt. Men det innebär inte att eleverna måste starta företag.– Det absolut viktigaste i läreriet är att få eleven att växa i sin självkänsla. Man behöver vara väldigt intresserad av individen för att få den att se sin egen utveckling.Hon vill att barnen ska ha lust att vilja, och mod att våga, testa.– Där jag jobbar är rödpennor förbjudna. De uppmuntrar inte självkänslan, säger hon.– Man markerar med blyerts i stället och frågar "vad kan du göra annorlunda?", så att eleven vågar prova olika saker. Inget är rätt eller fel; vi utvecklar det bara vidare.

Pia Wahlström är född och uppvuxen i Markaryd. Tillsammans med sina systrar drev hon företag inom konfektionsindustrin. Då rörelsen såldes i slutet av 1980-talet började hon studera till lärare. Hon drar paralleller mellan företagandet och läraryrket:– Företagare är kreativa och behöver komma ut med en bra produkt. Lärare ska hjälpa till att göra en bra elev, det vill säga ge dem grundkunskaper och bra självkänsla, säger hon.– Båda yrkena innebär också att jobba med människor.

Sedan Pia Wahlström blivit tidigarelärare i svenska, SO och engelska fick hon vikariat på grundskoleutbildningen vid vuxenskolan i Markaryd. Hon byggde så småningom på med en distansutbildning till Gruvlärare, där Gruv står för grundläggande vuxenutbildning.– Det är egentligen inte så stor skillnad på hur vi lär oss, barn som vuxna. Läraren måste hitta det som stimulerar individen, kunskaps- och utvecklingsmässigt, säger hon.Hon vikarierade som rektor på skolan och när den tjänsten blev ledig uppmuntrades Pia Wahlström av sina kollegor att söka. Samtidigt fortsatte hon att undervisa och blev nyfiken på varför de vuxna elever som klarade vuxenutbildningen inte nått ända fram när de gick i grundskolan.

Det ledde till elva års rektorstjänstgöring på grundskolor i kommunal regi, först i Markaryd och sedan i Halmstad.– Jag är så tacksam för dessa år, då jag lärt mig så ofantligt mycket. I det kommunala fortbildar man sina rektorer på ett bra sätt och jag har fått en djup kunskap om lagar och förordningar och hur allting fungerar, säger hon med eftertryck.Under tiden som pendlare mellan jobbet i Halmstad och bostaden i Markaryd hade hon tidigare många gånger kört förbi Öringe skola.– Och jag minns att jag tänkte "här skulle jag vilja jobba".

Efter ett sabbatshalvår fick hon förra våren reda på att halvtidstjänsten som rektor på skolan var ledig från och med hösten. Pia Wahlström tvekade inte att söka den. Och från och med augusti i år är hon alltså även rektor för Hasslövs bygdeskola.– Jag har kommit dit jag ville. Jag var tidigare intresserad av att jobba i Hasslöv, men tjänsten var då för liten för att ha som enda jobb. Nu kan jag kombinera båda och arbetar 90 procent, säger hon glatt.– Att jag fått jobb som 57-åring är häftigt men beror nog på att jag är färdigutbildad och trygg i rektorsrollen. Jag vet vad det handlar om.

Sedan år 2004 bor hon tillsammans med maken i Edenberga. De sökte en röd hallandslänga och flyttade när de hittade drömbostaden på nätet, bland annat för att hon skulle ha närmare till jobbet. Totalrenoveringen av den kringbyggda gården Vållerbäck tar mycket tid i anspråk. Pia Wahlström gillar också att läsa såväl svensk som engelsk skönlitteratur, dock ej deckare, på originalspråk. Ett annat stort intresse – som dessutom engagerar övriga familjemedlemmar – är landsvägscykling.Hon ser med spänning fram emot vad det nya jobbet i Hasslöv kommer att innebära och tycks riktigt sjuda av entusiasm när hon pratar om tillvaron i allmänhet:– Jag tycker ju livet är så intressant. Oerhört intressant!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.