EU:s dubbelmoral om snus

Krönikor Jag slutade snusa för några veckor sedan.
Publicerad 2 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Jag slutade snusa för några veckor sedan. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. I samma veva som jag hade länsat lägenhet, skrivbord och garderob på halvfulla dosor nåddes jag av alarmerande snusnyheter. Muntobak är utrotningshotat i Sverige och i hela Europa. Orsaken är att EU:s tobaksregler ska göras om. Innan ett lagförslag ska knåpas ihop av EU-kommissionen skickades en enkät om hur reglerna bör förändras ut. Responsen blev massiv. Över 85 000 svar kom in från medborgare, företag, lobbyorganisationer och regeringar i hela världen. För snusets vidkommande var synpunkterna mycket nedslående. Enligt de allra flesta så ska snus totalförbjudas i alla länder, inklusive Sverige. Alternativt ska snus förbli diskriminerat från de mest fundamentala EU-reglerna, de som gäller fri rörlighet för varor över landsgränserna. Åsikterna motiveras med att muntobak påstås vara skadligt för hälsan. Det finns stora problem med dagens EU-regler för snus. När tobakslagen nu ska göras om måste det verkligen bli rättning i leden. Snusförsäljning är förbjudet i hela EU förutom i Sverige. Tack vare att regeringen flörtade till sig undantag från EU-reglerna innan vi gick med i unionen 1995, har vi kunnat fortsätta med snusandet. Men export till övriga EU är förbjuden. Ett frågetecken i sammanhanget är dock Danmark där lössnus säljs utan mygel på varenda Seven Eleven. För mig är det ännu oklart enligt vilken paragraf det är tillåtet. Problemen med EU:s snusregler är två. Det första är dubbelmoralen. Det görs omotiverad skillnad på tobak och tobak. Exportförbudet på snus förklaras med att tobak skadar hälsan. Samtidigt frodas en storskalig cancerindustri runt om Europa. 250 000 ton tobak skördas i Italien, Polen och elva andra EU-länder varje år. De torkade bladen blir till cigaretter – inte snus. EU har varit ivrig påhejare av tobaksodlandet. Så sent som förra året betalades jordbruksstöd ut till bönderna. Enligt reglerna ska bidragen ha upphört nu. Det andra problemet med snusreglerna är inkonsekvens. Hälsoaspekter väger tungt i EU:s tobakslag – ibland. Hur farligt det är att snusa råder det delade meningar om. Rökning är ändå, enligt i princip allt och alla, farligare än snus. Om EU-lagstiftningen på tobak motiveras med hälsoskäl, bör cigaretter vara mycket mer förbjudna än snus. Men cigaretter är inte alls förbjudna. Om dubbelmoralen och inkonsekvensen ska försvinna finns två möjliga framtidsscenarion. Det ena är att snus, cigg och alla andra tobaksprodukter totalförbjuds i EU. Med motiveringen att tobak är hälsovådligt. Det andra alternativet är att tillåta alla tobaksprodukter i hela unionen. Eftersom fri rörlighet är en av de mest grundläggande principerna i EU-bygget. Jag har börjat bli riktigt sugen på Göteborgs Rapé igen. Ett eventuellt återfall kommer jag ursäkta med att jag protesterar mot snushatande européer. EU-kommissionen förväntas lägga fram förslag på en ny tobakslag nästa år. Om tjänstemännen är EU-andan trogen så måste de välja en framtida verklighet: snus i alla länder eller cigarettförbud i hela unionen. CHARLOTTE BOSTRÖM Charlotte.bostroem@gmail.com

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.