”Gör inte bara en upphandling”

Broby Offentlig upphandling var en het potatis när Eskil Erlandsson (C) kom till nordöstra Skåne i går för att bland annat svara på frågor från centerpartister och LRF-representanter vid en förmiddagsfika i Nedanbäcks gårdsbutik.
Publicerad 4 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Offentlig upphandling var en het potatis när Eskil Erlandsson (C) kom till nordöstra Skåne i går för att bland annat svara på frågor från centerpartister och LRF-representanter vid en förmiddagsfika i Nedanbäcks gårdsbutik.Hur ska kommunerna öppna upp för närproducerad mat och ändå följa lagen om offentlig upphandling? Det var frågan – och landsbygdsministern kom med förslag på lösningar.– Dela upp upphandlingen. Man gör inte en upphandling för att köpa brandbil och hemtjänstbil, man gör två. En för brandbilen, en för hemtjänstbilen. Gör inte bara en upphandling för mat, gör nio upphandlingar, säger Erlandsson.Eftersom mat är potatis och ris och kött och frukter och mycket, mycket mer finns det ingen anledning att bunta ihop allt under rubriken mat. Den lokala potatisodlaren kan kanske vara med och konkurrera om att leverera potatis. Men ska han även leverera ris och kött och frukter har han ingen chans. Det konstaterade Eskil Erlandsson, som även påpekade att det är viktigt att ställa krav på leverantörerna.– Sen kan man ha en kommunal distributions-central, så kommer det inte sju lastbilar till dagis varje dag för att leverera varor, säger Erlandsson.

Kommunala distributions-centraler finns redan på en del platser runt om i landet och en sådan lösning har även diskuterats i Östra Göinge.Eskil Erlandsson påpekade även att det finns en minimigräns för offentlig upphandling, vilket gör det enklare att handla lokalt när det rör sig om mindre inköp.Landsbygdsministern berättade att man just nu tittar över lagen om offentlig upphandling.– Så varför har vi offentlig upphandling? Jo, annars får vi ett korrupt samhälle och det vill inte jag leva i. Det handlar om skattebetalarnas pengar, säger Erlandsson.

Även om det blev mycket prat om offentlig upphandling var det absolut inte det enda som diskuterades under ministerbesöket. Små landsbygdsföretag upplever ofta att byråkrati och ett omfattande och komplicerat regelverk, som dränker företagarna i pappersarbete.Regler för exempelvis hantering av livsmedel är givetvis viktiga, det var alla överens om, men Erlandsson menade att det finns sätt att göra livet enklare för landsbygdsföretagarna. En företagare som ägnar sig åt lantbruk och landsbygdsturism har kanske köttproduktion plus att hon på gården serverar maten och har övernattning för gästerna. Det innebär att hon ska följa regelverket för köttproduktion, regelverket för restaurangverksamhet och regelverket för hotellverksamhet. Det blir många regler och mycket pappersarbete.– Där kan man harmoniera reglerna, så de passar ihop bättre för att det ska bli enklare för det lilla företaget, säger Erlandsson.– Samtidigt finns det många som kommer till mig och kräver fler regler, påpekar Erlandsson och tar ursprungsmarkering på köttprodukter som ett exempel.– Där finns det anledning att höja ett varnande finger. Statliga regler och lagar kräver kontroller och tro inte att Anders Borg betalar för kontrollerna. Det kommer att kosta. Och det blir mycket papper.

Under förmiddagen i Nedanbäck hann landsbygdsministern även med att svara på frågor om biogas, öl- och vinproduktion på landsbygden och bredbandsutbyggnad. Sen åkte han vidare till Wanås för att äta lunch och närvara vid den stora landsbygdskonferensen i kommunen.Konferensen, med namnet "Landsbygd på lika villkor", hade ett mer jämställt landsbygdsprogram som mål och bjöd under två dagar på ett späckat program med mycket nöjda deltagare.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.