Möte om varghona

Osby På onsdag kväll klockan 18.
Osby • Publicerad 4 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

På onsdag kväll klockan 18.30 i församlingshemmet i Loshult arrangeras en informationskväll som handlar om att leva med rovdjur.Det är Naturskyddsföreningen i Kronobergs län som vill ha en mer nyanserad debatt om rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. Tillsammans med Studiefrämjandet har de arrangerat en kväll där både information och debatt ska få plats. Rovdjursansvariga från länsstyrelserna i både Kronobergs och Skåne län kommer att närvara liksom företrädare från Jägareförbundet, viltspårare och lärare i jakt och viltvård vid Naturbruksgymnasiet i Osby. Frågan har blivit extra aktuell i samband med att en ung varghona från Norge har etablerat sig i gränstrakterna mellan Småland och Skåne, närmare bestämt mellan Älmhult och E4:an. Skulle även än varghane leta sig hit kan det innebära flera små vargar i området framöver. Varg är ett djur som väcker mycket känslor. Allt från rädsla och ilska till kärlek och fascination.I diskussionerna om rovdjur märks intresset tydligast så fort djuren befinner sig på behörigt avstånd. Det kan till exempel gälla tigrar där 97 procent lär ha försvunnit sedan förra sekelskiftet till följd av illegal jakt och förändrade levnadsvillkor. När det gäller vargen som för 200 år sedan fanns i alla svenska landskap utom Gotland är intresset betydligt svalare.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.