Unikt änglaträd

Osby Konstnären Sven-Ingvar Johansson greppade motorsåg och huggmejsel och skapade en monumental ängel mitt på kyrkogården.
Osby • Publicerad 4 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
förvandlade den sjuka paraplyalmen till en änglagestalt. Foto: Lasse Lindell
förvandlade den sjuka paraplyalmen till en änglagestalt. Foto: Lasse Lindell

Konstnären Sven-Ingvar Johansson greppade motorsåg och huggmejsel och skapade en monumental ängel mitt på kyrkogården. Sven-Ingvar Johansson gillar symboliken. En ängel på kyrkogården, huggen ur ett träd.– Just ett träd är det som kan bli äldst på jorden. Vi talar om flera tusen år, säger han.

Arbetet är avslutat, täckelsen har fallit. Solen strålar över verket, lyfter fram den lilla fågeln i ängelns hand. Sven-Ingvar Johansson är riktigt nöjd, men betonar att det var en arbetsuppgift som krävde speciell omsorg.– Arbetet skedde under ett par veckors tid, men jag kände att jag fick visa hänsyn med tanke på platsen jag jobbade på. Nästa år ska hela ängeln oljas in. I framtiden finns möjlighet att ge den en diskret färg om så önskas.

Den gamla paraplyalmen skulle egentligen ha varit borta, men kyrkogårdsförvaltningen tänkte ett steg längre. Och därmed fick Osby ett nytt konstverk av ovanligare slag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.