Han är lagets största supporter

Sport Det är bråda dagar för medlemmarna i Vittsjö GIK med eldsjälen Calevi Hämäläinen i spetsen.
Sport • Publicerad 5 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Calevi Hämäläinen med guldhatten i hand. Foto: Stefan Sandström
Calevi Hämäläinen med guldhatten i hand. Foto: Stefan Sandström

Det är bråda dagar för medlemmarna i Vittsjö GIK med eldsjälen Calevi Hämäläinen i spetsen. Det är mycket som ska ordnas nu då laget blivit klart för damallsvenskan.– Det är en hel del investeringar som måste till vid vår anläggning här i Vittsjö där bland annat planen måste utökas till de reglementsenliga måtten. Från 2014 krävs att de damall-svenska lagen har en läktare för 1000 personer under tak och att det finns elljus.– Det är dessutom viktigt att inte friidrotten, på grund av fotbollsdamernas framgångar, får sämre förutsättningar, säger Hämäläinen som även brinner för den sporten. Calevis företag Wiwood AB har sponsrat Vittsjö GIK:s damlag och föreningens friidrottssektion under många år. – Det var damfotbollens Kalle Olsson och friidrottens Allan Månsson som initierade mig i föreningen och fick mig att gå in med sponsorpengar.

– Jag ser sponsringen som en investering som är viktigt för varumärket. Wiwood har växt som företag och täcker nu hela landet. GIK:s friidrottslag har under de senaste två åren tävlat i division 1. Nu är damlaget uppe i allsvenskan vilket kommer att uppmärksammas på riksplanet.Calevi fyllde i somras 70 år och har lämnat över mycket av ansvaret för företaget till sönerna.– Jag nöjer mig numera med att bara vara ägare och styrelseordförande. Vilket gör att jag får mer tid för att jobba med GIK.Han menar att det är viktigt att satsa på idrotten för att ge ungdomarna en meningsfull sysselsättning.– Kan föreningarna fånga upp de unga så slipper vi många problem i samhället. Bland annat så skickar vi ut en inbjudan till alla sexåriga tjejer i Vittsjö att börja med fotboll.  – Något som inneburit att hälften av alla flickor i Vittsjö är engagerade i klubben.Calevi Hämäläinen kom som krigsbarn i andra världskrigets slutskede till Sverige från Finland där han hamnade hos en fosterfamilj i Hästveda. Efter kriget kom han tillbaka till sin familj i Finland men återvände några år senare till Hästveda.

I Hästveda började han också med idrotterna fotboll och brottning.– Jag var en av de första knattebrottarna i Sverige. Sedan blev det också några a-lagsmatcher i fotboll för Hästveda. I den sistnämnda sporten har han också representerat Osby, samt  Vittsjö dit han för övrigt flyttade 1964. – Som finländare känner jag varmt även för friidrott och skidor. Har faktiskt vunnit Tormestorpsloppet i skidor en gång i tiden.

Men numera är det som sponsor och ideellt arbetande klubbmedlem i Vitt-sjö GIK som Calevi är verksam inom idrotten. Han har onekligen varit med om en fantastisk resa under de 30 år han stöttat GIK:s damlag. I början av 1980-talet spelade Vittsjös nystartade damlag i lingonserierna. Tre decennier senare är de uppe i den högsta fotbollssocieteten.– Min devis är långsiktighet och verkställighet. Något som till slut också visade sig skulle bära frukt, säger Calevi Hämäläinen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.