Doula ger stöd vid graviditet

Personligt Doula är ett gammalt grekiskt ord.
Personligt • Publicerad 6 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Inger-Lena Rolfsson tycker om att pyssla om människor. Som doula kan hon ge stöd åt andra kvinnor vid graviditet
Inger-Lena Rolfsson tycker om att pyssla om människor. Som doula kan hon ge stöd åt andra kvinnor vid graviditet

Doula är ett gammalt grekiskt ord. Fritt översatt betyder det hjälpkvinna. Nuförtiden är en doula en kvinna som ger stöd åt en annan kvinna och hennes närstående under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.Sedan en tid tillbaka kan Inger-Lena Rolfsson titulera sig doula. Som tidigare innehavare av frisörsalong och som arrangör av minnesstunder vid begravningar har hon arbetat med människor i hela sitt liv.

– Jag tycker om att pyssla om människor. Att jobba som doula skulle vara ett bra sätt att hjälpa någon annan, säger hon.För många år sedan läste hon en artikel om en kvinna som tog hand om andra kvinnor och deras nyfödda barn på BB. Artikeln dröjde sig kvar i medvetandet. När hon hörde talas om en doula-kurs i Göteborg nappade hon direkt.Kursdeltagarna fick lära sig hur kroppen fungerar och hur man på olika sätt kan utnyttja de krafter som finns naturligt hos en födande kvinna. Inger-Lena Rolfsson berättar bland annat om dyktekniken som i korthet innebär att man inte ska försöka fly från smärtan, utan "dyka" i den och på så sätt kunna slappna av och låta kroppen sköta jobbet.– Om mamman är rädd och spänner sig, då är det kört, säger hon.

– En period under en förlossning brukar det ju vara att hon tycker "nu går vi hem och skiter i det här". Då gäller det att någon finns där som stöd och uppmuntran.Hon är noga med att framhålla att en doula aldrig lägger sig i barnmorskans arbete. Och doulan får heller aldrig ta pappans roll. Men pappan är kanske också livrädd när han ser sin kvinna ha så ont, och vet inte hur han ska hjälpa till.– Då är det mitt jobb att hålla båda föräldrarna lugna, fokuserade och avslappnade så de kan vila mellan värkarna, säger hon.– Om mamman får panik är det bra att ha en annan kvinna där som varit med om samma sak. En doula kan ta tag i henne, peppa och säga "jag vet hur det känns, men nu GÖR vi det här".

Doulor är inte anställda på BB utan alltid anlitade av en eller båda föräldrarna. De jobbar på föräldrarnas uppdrag och utifrån deras önskemål. Först träffas man för att se om kemin stämmer. Om den gör det, träffas man minst två gånger till innan det är dags att föda, berättar Inger-Lena Rolfsson.– Man kan tipsa om olika ställningar och andningsteknik i förväg, så att mamman hinner smälta det i god tid, säger hon.– Jag kan också hjälpa till att skriva ett förlossningsbrev med specifika önskemål att lämna till barnmorskan.Att anlita en doula är naturligtvis ingen garanti för att allt ska bli perfekt, men föräldrarna har i alla fall en extra person där som stöd, menar Inger-Lena Rolfsson.– Och om det blir kejsarsnitt går pappan ofta iväg med barnet för undersökning, och då kan doulan stanna hos mamman så hon inte ligger kvar ensam och inget vet.

I och kring storstäderna är doula ett välkänt begrepp. Efter utbildningen i Göteborg har många av de nyblivna hjälpkvinnorna haft flera uppdrag. I våra trakter är det dock inte lika många som vet vad en doula är. Inger-Lena Rolfsson har börjat sätta upp lappar för att informera om sina tjänster.– Många tänker kanske att det är ett nederlag att be om hjälp, men tvärtom kan det ju bidra till en positivare upplevelse av förlossningen, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.