Farliga arbetsförhållanden på Scan

Skåne/Kristianstad Våningsplanen i Scans slakttransportbilar har rasat ner under färd vid ett antal tillfällen.
Publicerad 6 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Våningsplanen i Scans slakttransportbilar har rasat ner under färd vid ett antal tillfällen.Nu kritiseras slakterijättens anläggning i Kristianstad av Arbetsmiljöverket. Scan i Kristianstad har vid flera olika tillfällen hamnat i blåsväder för sin hantering av slakterigrisar. Norra Skåne har exempelvis berättat om olika fall där grisar inte har avlivats enligt reglerna utan fått genomlida en ytterst plågsam sista tid i livet. Det senaste angående Scan handlar emellertid om att Arbetsmiljöverket hotar företaget med ett vitesbelopp på 50 000 kronor.

Anledningen är en händelse daterad till den 19 september i år. Den dagen dog sammanlagt sju grisar efter att ett våningsplan i en slakteribil hade rasat ner under färden till slakteriet i Kristianstad. I samband med detta gick huvudskyddsombudet in och avbröt arbetet med att avliva grisar som befann sig i den nämnda transportbilen. Den åtgärden följdes av en önskan från Scan om att skyddsombudets agerande skulle utredas. Arbetsmiljöverket besökte Scan samma dag för en inspektion. Myndigheten fann då att våningsplanen i transportbilarna vid ett flertal tillfällen har rasat ner under färd."Trots dessa händelser görs inga särskilda kontroller hos er avseende rasrisken i transportbilarna innan era arbetstagare beträder bilarna för att ta hand om grisarna", skriver tillsynsdirektör Lena Lindskog i sitt beslut om att tilldela Scan ett vitesföreläggande på 50 000 kronor.

Arbetsmiljöverket gör alltså bedömningen att säkerhetsbristerna i bilarna är så pass allvarliga att det finns skäl att utfärda ett omedelbart förbud mot att jobba i bilarna så länge inte felen har rättats till. Trotsar företaget uppmaningen yrkar Arbetsmiljöverket på att det nämnda vitesbeloppet ska betalas vid vart och ett av de tillfällen som Scan bryter mot förbudet.

Margareta Thorgren är kommunikationsdirektör på Scan AB. Hon säger att hon bara känner till ett enda fall där våningsplanen har rasat ner under färd. Det är det fall som inträffade den 19 september.– En gång är en gång för mycket. Nu har vi ökat kraven på att de leverantörer som transporterar grisar till oss måste se över säkerhetsanordningarna i bilarna i samband med leveranserna, säger Margareta Thorgren.  

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.