”Jag är helt vimmelkantig”

Kultur och Nöje Niklas Schiöler är författare och docent i litteraturhistoria vid Lunds universitet.
Publicerad 6 oktober 2011 • Uppdaterad 10 december 2021
Niklas Schiöler. Foto: Scanpix/Arkiv
Niklas Schiöler. Foto: Scanpix/Arkiv

Niklas Schiöler är författare och docent i litteraturhistoria vid Lunds universitet. 1999 presenterade han sin avhandling "Koncentrationens konst" som var en studie i Tomas Tranströmers poesi. Niklas Schiöler känner också Tomas Tranströmer och hans familj väl eftersom hanockså är den som brukar följa med och läsa när Tranströmer framträder och spelar piano.När Peter Englund avslöjade att årets Nobelpristagare i litteratur heter Tomas Tranströmer blev livet mycket hektiskt för Niklas Schiöler. - Jag har säkert fått 40 telefonsamtal och så har jag lovat att skriva en artikel som borde varit klar för en kvart sedan, säger han aningen stressat när jag får tag på honom på telefon.

Samtidigt tar han sig tid att uttrycka sin glädje över att Tomas Tranströmer fått Nobelpriset.- Det betyder en del för Tomas och en del för mig men framförallt är det en stor händelse för svenska språket och en triumf för lyrikläsare världen över.

Och Tomas Tranströmer är verkligen mycket värd priset och det har heller inte varit en poet på 15 år. Den finns ju poeter som fått Nobelpriset och sagt att varför ska vi få när inte mästaren har fått. Men nu har han det.

Niklas Schiöler läste Tranströmers poesi för första gången i tonåren när någon kamrat föreslog det men avfärdade det då som modernistiskt trams.- Sedan blev jag gymnasielärare och litteraturkritiker och fick som ung recensent i uppdrag att recensera en av Tranströmers diktsamlingar. Jag läste in mig och insåg att alla hade missat något viktigt och så blev det en avhandling om Tranströmer och nu har jag hållt på med Tranströmer i 15 år. Det som slog an hos mig var Tranströmers pejling av det gränslösa hos människan och hans fysiska språk.

Niklas Schiöler berättar att Tomas Tranströmer är en av världens mest översatta poeter (hans poesi finns på över 60 språk) och menar att Tranströmers sätt att skriva är lätt att översätta och att det gjort honom så stor så långt utanför Sverige.- Hans poesi finns överallt från USA till Kina och poesin har förändrats av hans poesi.

Tårar och förvirring var det alltså för Niklas Schiölers del när han fick reda på att Tranströmer fått Nobelpriset. Och en hel del förvåning också.- Jag har ju sagt att jag tror att han aldrig kommer att få priset. Jag trodde verkligen inte det. Och så kom tårarna.Eftersom Niklas Schiöler känner Tranströmer väl så vågar han sig faktiskt också på en gissning av hur han tror att poeten känner det just nu.- Jag tror han känner, "åh gud vad jobbigt, får jag gå och lägga mig". Det är en enorm mediabevakning och kommer att vara det ett bra tag framöver.

Jag hoppas han får tid att njuta av det också.Även för Niklas Schiölers del kommer det att bli stressigt ett bra tag framöver i och med Tomas Tranströmers pris. Han tror att det säkert blir minst ett år med oplanerat arbete - både föreläsningar och att följa med Tranströmer vid olika framträdanden.- Men det är bejakat, säger han med ett stort skratt. Jag tjänar poesin och tjänar lite pengar på det.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.