Folk låter bli att klippa sina häckar och buskar

Hässleholm De oskyddade trafikanterna har hög prioritet för de ansvariga som jobbar med gång- och cykelvägar på Hässleholm kommun.
Hässleholm • Publicerad 7 oktober 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

De oskyddade trafikanterna har hög prioritet för de ansvariga som jobbar med gång- och cykelvägar på Hässleholm kommun. De är också medvetna om de problem som finns med skymd sikt på grund av buskar och häckar växer i trädgårdar. –Upptäcker våra kollegor på Hässleholms teknik AB som är ute och jobbar på fältet att en häck eller buskage och träd inte håller sig inom de anvisade måtten får fastighetsägaren en broschyr i brevlådan som berättar vad som gäller.– Sedan är det tyvärr så att alla inte bryr sig om vad vi säger. Då kan vi gå vidare och förelägga dem via byggnadsnämnden att vid vite åtgärda problemen.– Men detta kan dra ut på tiden och ibland händer det ingenting utan år efter år går. Just därför vill vi att våra jurister tittar på vad vi får och inte får göra i de här fallen, säger Anders Servin som är chef för gata och park i Hässleholms kommun.

Ett sätt att skydda cykel- och gångtrafikanter är att separera dem från bilister på körbanan.–Det anser vi vara det bästa och tryggaste sättet. Sedan måste cyklister och fotgängare se upp och visa varandra hänsyn om det kommer äldre med rollatorer eller barn på cyklar.– Många gång- och cykelleder är dessutom separerade med en linje där fotgängare ska gå på en sida och cyklister på den andra. I en riktning blir det visserligen vänsterstrafik för cyklisterna men det kan inte hjälpas, säger Anders Servin.

Heldragna vita linjer för cyklister ute i körbanan är ingenting som Gunnar Swärd, sektionschef för park, föredrar.–Nej, då får vi problem vid snöröjning. De syns inte, säger han.Men alla tre tycker att det vore bra med goda råd från cyklister och andra som rör sig ute i Hässleholm.–Detta är viktiga frågor ur många aspekter. Inte minst folkhälsa och miljö. Någon särskild mejlbox har vi inte men det går bra med de kontaktvägar som vi har på kommunens hemsida, säger Servin

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.