Olika pensionsregler upprör

Hässleholm Anita hade bott och arbetat i USA och tjänat in en mindre summa till sin pension innan hon för 40 år sedan flyttade till Sverige.
Hässleholm • Publicerad 8 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Anita hade bott och arbetat i USA och tjänat in en mindre summa till sin pension innan hon för 40 år sedan flyttade till Sverige. Men när det nu blir dags att plocka ut pengarna visar det sig att Pensionsmyndigheten drar av det amerikanska beloppet från hennes svenska garantipension. Förfarandet är detsamma som om hon hade bott och arbetat i Sverige hela livet. Den som även har en inkomstpension får förstås inte hela garantipensionen, eftersom denna klassas som ett grundskydd för den som har haft låg eller ingen inkomst under livet.Det som kan betraktas som orättvist är däremot att reglerna ser olika ut beroende på från vilket land man flyttat. - Om man flyttar från ett EU-land till ett annat gäller en EU-förordning om pensioner som står över svensk lagstiftning. Men när det gäller USA och andra länder utanför EU tillämpas svensk lag. Då samordnas pensionerna, säger hon.Alltså blir följden att en engelsman kan få pensionspengar från sitt hemland om han arbetade där - och samtidigt garantipension i Sverige om han haft väldigt låg inkomst här. Totalt kan detta bli en större summa än vad Anita från USA får, trots liknande situation. För icke EU-medborgare gäller samma regler som för svenska medborgare, det är meningen att inkomstpensionen ska samordnas med garantipensionen, förklarar Carina Dahlgren.Men Anita är inte nöjd. Hon har flera väninnor som är i samma situation och inte förstår varför det ska vara skillnad.- Vad tror de egentligen; att alla amerikaner är miljonärer? undrar hon.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.