De hoppas på nytt stöd från delegation

Broby – Det här är en av de tystaste platserna i Skåne, säger Per-Ola Mårtensson som bor med sin familj i ett hus 500 meter ifrån den tilltänkta stentäkten.
Publicerad 10 oktober 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Henrik och Elisabet Cederberg samt Per-Ola Mårtensson och Mats Cederqvist hoppas att stentäkten vid Biskopsgården inte blir av. Det finns redan två stentäkter i närområdet
Henrik och Elisabet Cederberg samt Per-Ola Mårtensson och Mats Cederqvist hoppas att stentäkten vid Biskopsgården inte blir av. Det finns redan två stentäkter i närområdet

– Det här är en av de tystaste platserna i Skåne, säger Per-Ola Mårtensson som bor med sin familj i ett hus 500 meter ifrån den tilltänkta stentäkten. Han är uppvuxen i trakten och vill att den ska förbli lugn och naturskön. Mats Cederqvist är ny i området. För fem år sedan flyttade han till ett hus som ligger 230 meter ifrån det stenrika området. Henrik och Elisabet Cederberg har sitt "smultronställe" 350 meter från den planerade stentäkten. Stugan skulle bli ett permanent boende för det danska paret. Nu är de inte så säkra på det längre. Grannarna har samlats kring Henriks köksbord. – Det har tagit både tid och pengar att engagera sig i detta. Vi har ställt frågor men inte fått några bra svar, säger Per-Ola.

I slutet av oktober ska Miljöprövningsdelegationen komma ut till området för att med egna ögon se vilka värden som eventuellt kan gå förlorade inför ett beslut om tillstånd längre fram. Grannskapet hoppas innerligt att de förstår deras oro. Kommunstyrelsen ställer sig positiv till stenbrottet under förutsättning att alla miljöregler följs.– Östra Göinge har haft stenindustri i flera hundra år. Det är en del av vårt kulturarv, säger kommunalrådet Patric Åberg.

Att Immeln har fått sitt speciella landskap beror på reststenen som ligger där längs båda sidorna av vägen, menar han. Det blev ett nytt landskap efter att de bröt där förr i tiden. – Det är en del av oss nu på samma sätt som nutida stenbrytningar blir en del av Östra Göingeborna i framtiden.Men Per-Ola, Mats, Henrik och Elisabet är tveksamma till att alla stentäkter blir vackra miljöer i framtiden. De tvekar också på om dåtidens stenbrytning kan jämföras med dagens. – På den tiden bröt man långsamt. Flera arbetare gick och "småknackade" stenen. I dag bryts stora områden på väldigt kort tid. Om stenbrytningen ska finnas kvar i framtiden, varför inför man inga restriktioner då? Stenen försvinner ju, säger Per-Ola.Om stentäkten anläggs befarar grannarna kännbara vibrationer och oväsen.– När de provsprängde vibrerade mina fönster och jag hade till och med porslin som gick sönder, berättar Mats Cederqvist.

När Elisabet och Henrik köpte sin stuga i Biskopsgården blev de positivt överraskade över att det var en historiskt viktig plats. I området gick nämligen den dansksvenska gränsen som ritades upp på 1500-talet. Därför, menar de, hotas inte bara naturen, tystnaden och lugnet utan även historiska värden. – Gör de det här ingreppet i naturen är alla värdena förlorade för alltid, säger Henrik Cederberg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.