Gruppboende säljs på exekutiv auktion

Hässleholm Fem personer bor i huset som byggdes 1995-1996 just för att användas som gruppboende för utvecklingsstörda.
Hässleholm • Publicerad 10 oktober 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Omsorgsboendet i Bommeryd ska snart säljas på exekutiv auktion på grund av den kinesiska sångerskan Wei-Weis skatteskulder. Men ingen av de berörda hade fått någon information innan kronofogdens annons kunde läsas i tidningen. Foto: Katarina Bexell
Omsorgsboendet i Bommeryd ska snart säljas på exekutiv auktion på grund av den kinesiska sångerskan Wei-Weis skatteskulder. Men ingen av de berörda hade fått någon information innan kronofogdens annons kunde läsas i tidningen. Foto: Katarina Bexell

Fem personer bor i huset som byggdes 1995-1996 just för att användas som gruppboende för utvecklingsstörda. På fastigheten finns ytterligare två hus som är äldre och som tidigare fungerade som sjukhem, ett där ägaren tidvis bor och ett som hyrs ut till en familj.

Ägare är den amerikanske musikern Michael Smith som för omkring tio år sedan sökte en fristad här tillsammans med sin fru, den kinesiska megastjärnan Wei-Wei, och parets tre små barn. Makarna har numera separerat och Wei-Wei bor i Kina, men hennes skatteskulder i Sverige gör nu att fastigheten blir föremål för exekutiv auktion.

John Bruun kontaktade under måndagen förvaltningen för att kunna sätta sig in i ärendet. Ingen på omsorgsförvaltningen hade då fått någon information.–Vi kände inte alls till det här, säger Elisabeth Mineur, distriktschef på omsorgsförvaltningen.

Det visade sig att tekniska avdelningen hade fått ett mejl från kronofogden på fredagseftermiddagen, den 7 oktober.–Men det var diariestämplat redan den 27 september, så vi förstår inte varför det inte kommit hit tidigare, säger Pernilla Hjort på tekniska avdelningen.

Omsorgschef Laila Jeppsson är upprörd över att informationen tycks ha fastnat längs vägen.– Lita på att vi ska titta på det här. Det är viktigt att vi får veta vad som hänt och var det brister, säger hon.

Hon lovar också att kalla personal, gode män, anhöriga med flera till ett informationsmöte så snart det finns mer information att förmedla.På måndagseftermiddagen satte sig tjänstemän på tekniska avdelningen i ett möte för att reda ut begreppen.–Vi har nu fått veta att det finns en risk att vi blir uppsagda från fastigheten tidigare än avtalat, berättar Pernilla Hjort efter mötet.

Hyresavtalet löper till den 31 december 2014, men vid exekutiv försäljning gäller särskilda regler och en ny ägare kan sparka ut hyresgäster med nio månaders uppsägningstid.–Vi har nu meddelat kronofogden att vi vill fortsätta hyra om det är möjligt, säger Pernilla Hjort.

På måndagen lyftes inte frågan om kommunen kan vara aktuell som köpare av fastigheten.–Vi får utgå från att hyresavtalet kan löpa på, huset är ju anpassat för vår verksamhet, säger Elisabeth Mineur.Fastigheten visas den 20 oktober och auktionen hålls den 3 november.Fastigheten värderas till 3,7 miljoner kronor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.