Annons

Ny vattendom först efter 59 år

Hässleholm Idag har råvattenkällan flyttats från Almaån till grundvattentäkter i Ignaberga och Tyringe.
Hässleholm • Publicerad 10 oktober 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Idag har råvattenkällan flyttats från Almaån till grundvattentäkter i Ignaberga och Tyringe. Vattnet därifrån pumpas in till Galgbacken, infiltreras där och tas sedan ut från ett antal brunnar placerade i cirkelform kring Galgbacken.

Tio befintliga brunnar kring Galgbacken lagligförklaras nu för uttag av grundvatten och dessutom får fyra nya grundvattenrunnar anläggas. De fyra infiltrationsbassängerna får också behållas och får ta emot högst 13 000 kubikmeter vatten per dygn, samma mängd som i den gamla vattendomen. Från brunnarna får maximalt tas ut 11 400 kubikmeter per dygn.

Annons

Det nya tillståndet är förenat med vissa villkor, bland annat att grundvattenbrunnarna ska vara försedda med skyddsanordningar så att läckage av ytvatten till grundvatten förhindras. Eventuella ersättningsbrunnar ska anmälas till tillsynsmyndigheten innan de anläggs och får inte leda till förändrad samlad påverkan på vattenförhållanden. Inom två månader från att domen har vunnit laga kraft ska ett kontrollprogram redovisas.Kommunala bolaget Hässleholms vatten AB förklarade i sin ansökan till domstolen att övergången från vattenverksamhet enligt 1952 års vattendom till dagens drift har skett successivt. Uttagens storlek har rymts inom det givna tillståndet.–Bolaget gjorde bedömningen att de nya brunnslägena inte skadade allmänna eller enskilda intressen, skriver bolaget och drar slutsatsen att det fanns skäl att göra undantag från kravet på att söka nytt tillstånd.Mark- och miljödomstolen i Växjö instämmer. Ingen remissinstans har heller invänt mot ansökan, även om Hässleholms kommuns miljönämnd gjort några påpekanden.

Miljönämnden påtalar riskerna med att ta upp ett grundvatten till ytan för att återinfiltrera det. Riskerna vägs mot bolagets argument att få en jämn blandning av vatten från Tyringe och Ignaberga med olika ursprungliga kvaliteter samt buffertvolym. Nämnden påpekar även att sanering av förorenad mark pågår inom området norr om Galgbacken.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons