Döms till ungdomsvård efter grov mordbrand

Osby Någon går bärsärkagång i lägenheten!
Osby • Publicerad 11 oktober 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Det var den 29 mars som det brann i det här huset på Norra Infartsgatan. Arkivbild
Det var den 29 mars som det brann i det här huset på Norra Infartsgatan. Arkivbild

Någon går bärsärkagång i lägenheten! Grannen till den nu mordbrandsdömde unge mannen larmade polisen. Det var den 29 mars.

Trots flera försök lyckades polisen inte ta sig in i den aktuella lägenheten, som ligger på bottenvåningen i flerfamiljshuset. Men plötsligt kom hyresgästen självmant ut. Snabbt konstaterades det att han anlagt en brand som fick ett mycket våldsamt förlopp. Räddningstjänsten larmades. Vid ankomsten var vardagsrummet övertänt med lågor ut ur fönstret, ända upp till ovanliggande balkong. Efter släckning kunde rökdykare slå fast att tre spisplattor var påslagna på maximalt läge. En kastrull med oidentifierbart innehåll fanns på spisen. Precis som en golvmopp.

Inga allvarliga person- skador uppstod, men en polisman fick uppsöka sjukhus för kontroll av rökskador. Efter branden krävde fyra lägenheter sanering av olika grad. I sin rapport konstaterar Räddningstjänsten att fara för liv och hälsa samt spridningsrisk av branden förelåg.

Den unge mannen placerades efter brandtillfället på ett ungdomshem utanför kommunen. En placering som enligt domen i tingsrätten nu ska fortsätta, med vård efter särskild plan. Han blir också skadeståndsskyldig till grannar och försäkringsbolag med ett belopp på totalt 114 900 kronor.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.